Kärt barn har många namn. 
 
Profiteroles, petit choux men just denna varianten är  hämtad från Balkan och där heter bakelsen "princes krofne" 
 

Skillnaden från vanliga petit choux är att här använder man olja i degen och inte smör.
Jätte goda små bakelser som inte är allt för svåra att göra och som inte kräver många ingredienser, men däremot är dem svåra att motstå. 
 
 
Recept på desse nygräddade godingar kommer här.
Till degen :
200 ml vatten
100 ml olja ( raps olja ) 
2 1/2 dl mjöl
3 ägg
 
Fyllning :
1 :a fyllning - vanilj kräm
2 :a fyllning - grädd kräm med vanilj smak (slag-krem vanila ) 
 
Koka upp vatten, tillsätt olja och när det börjar sjuda ta av kastrullen från plattan.
Tillsätt mjöl och rör runt tills degen är fast och släpper från kastrull botten. 
 

Låt degen svalna helt. 
Vispa sedan i ett ägg i taget och fortsätt vispa tills du har en jämn smet.
 

Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut smeten på bakplåtspapper ( typ som mjukglass) mer på höjden än på brädden.) 
 


Grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills dem har fått en fin gyllenbrun färg på ytan.
OBS ! 
Öppna inte ugnen under gräddtiden ! Risken finns att dem dalar.
Jag gräddade mina i ca 25 minuter. 
 
  
Låt svalna helt och skär av toppen som du anväder till lock. 
Spritsa i vaniljkrämen, därefter gräddkrämen, sätt på locken och pudra med flor socker. 
 

Ps.. Slag- krem ( grädd kräm) finns väl sorterade affärer, eller utländska affärer, (en Balkan  produkt) Jag hittade min på Netto Men det finns även på Willys. 
    
Lycka till och smaklig spis :)