
Till midsommar hör jordgubbar och tårta ihop precis som handen i handsken. Men i år valde jag att bryta det mönstret här hemma.
Jag har haft en del kalas den senaste tiden och bakat flera tårtor med jordgubbar så det föll sig självklart att prova något annat.
Det blev en ananas/kokos cheesecake med lite mörk choklad som jag ringlade över och dekorerade med.
Sommar smakerna satt där, men det väsentligaste fattades SOL !
Men vi lyckades även få solstrålar på eftermiddagen precis lagom till dansen kring midsommar stången. Helt underbart.
Recept till denna lilla somriga sak kommer här :
Ca 1/3 paket digestive kex
50g smör
3ägg
200g philadelphia
3 dl vispad grädde
1 1/2 dl socker
2 msk vanilj socker
1burk krossad avrunnen ananas
Ca 1dl kokos
Topping
4 digestive kex
1/2dl kokos
Mörk bak choklad
Häll krossad ananas i en durk och sila bort all vätska.
Dela digestive kex och lägg dem i en matberedare, mixa till smulor. (Du kan även lägga kexen i en påse, knyta påsen och krossa kexen genom att kavla över påsen tills du har fin fördelat dem) tillsätt sedan smör och mixa allt en liten stund till.
Ta fram en form med avtagbara kanter,och lägg den gryniga massan i formen.
Fördela massan jämnt över botten och ställ in den i frysen en liten stund.
Dela äggen så att du har tre gulor i en bunke och tre vitor i en annan bunke.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, du ska kunna vända upp och ner på bunken och inget ska trilla ut.
Vispa grädden i en tredjebunke och ställ åt sidan.
Ta nu fram bunken med äggulor, tillsätt
Socker och vaniljsocker och vispa tills
Smeten är porös.
Tillsätt philadelphian, kokos och ananas, rör runt och blanda väl.
Vänd ner grädden försiktigt och rör runt med stora tag. Till sist vänder du ner äggvitan försiktigt, blandar och rör runt även den med stora tag.
Ta ut formen ur frysen och häll i smeten.
Mixa resterande digestive kex med kokos ( jag använde matberedare) och strö det över smeten.
Lägg formen i frysen i ca 4-5 timmar.
Ta ut 15-20 minuter innan servering
Jag dekorerade med mörk bakchoklad som jag ringlade över kakan och choklad som jag först ringlade vågrätt och sedan lodrätt på bakblåts papper och lät det stelna i frysen.
Tack för att du tittade in och smaklig spis :)