Idag fyller min dotter år.
Det har varit full förberedelse med tårtbakning sen igår.

Botten gjorde jag på " tre lika delar"
Du tar fram tre lika stora glas.
Jag använde 6 ägg i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker i det andra glaset (Lika högt som äggen )
I de tredje glaset mätte jag upp 1/3 mjöl, 1/3 potatismjöl, 1/3 kakao och 2 1/2 tsk bakpulver. (lika högt som dem två andra glasen.)
Rör om ordentligt så att bakpulver och mjölblandningen är väl blandad.
Detta är då för chokladbotten.
Om du väljer att och göra vanliga bottnar, utesluter du kakao och tillsätter två tsk vaniljsocker.
Alltså lika delar potatismjöl och mjöl + 2 1/2 tsk bakpulver och tillsätt två tsk vaniljsocker.
Alla tre glasen ska nu vara jämn höga.
Blanda ner ägg och socker glasen i en bunke.
Vispa tills det blir luftigt och puröst.
Häll i mjölglaset och blanda väl till en fin smet.
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i nedre ugnen, 175 grader ( för värmd ugn) ca 35-40 min.
Låt svalna helt innan du delar den.
Jag gjorde en ljus botten och en choklad botten som jag sen delade på mitten.
Totalt 4 bottnar i denna tårta.
Glasskräms fyllning till denna tårta:
500g hackade jordgubbar
Marsanpulver - mängd enligt anvisning på paketet.
6dl mjölk
3 dl vispad grädde.
Gör så här:
Vispa ihop mjölk och marsanpulver tills den är krämig. Ställ sedan in den i kylen tills du vispar grädden.
Rör ner de hackade jordgubbarna i vispgrädden, blanda och rör ner grädden i vaniljkrämen och blanda väl.
Vit choklad frosting:
300g smör
200 g vit choklad (smält )
200 g philadelphia
600g florsocker
Wiltons gröna färg till infärgning av tårtan.
Smält chokladen och låt den svalna.
Vispa upp smöret, tillsätt chokladen samt resterande ingredienser och vispa ihop en fin och slät kräm.
Tillsätt färg efter tycke och smak.
Ställ sedan i kylen en stund.
Maränger:
3 ägg vitor
1 1/2 dl socker
1 krm ättikssprit
Vispa äggvitorna poröst.
Tillsätt lite socker i taget undertiden du vispar.
Tillsätt ättiksspriten och fortsätt vispa till en fin maräng.
Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att marängen rör på sig när den är färdig vispad.
Tillsätt valfri färg och spritsa marängerna på en bakplåtspappers klädd plåt.
Grädda i förvärmd ugn 100 grader ca 1 timme.
Choklad blommor:
Vitchoklad
Valfri färg. (Jag har använt mig av Wiltons färger till allt jag har färgat in.)
Smält chokladen, tillsätt färg rör runt och låt chokladen svalna lite.
Lägg bakplåtspapper på en bricka.
Häll chokladen i en spritspåse.
Jag spritsade blommorna med en liten rund tyll.
Var inte rädd för att prova dig fram.
Forma efter tycke, ha kul och se vad du får ut av det.
Ställ sedan i frysen.
Montering:
chokladbotten
fyllning
ljusbotten
fyllning
chokladbotten
fyllning
och toppa med en ljus botten.
Spackla ett ganska tunt lager med smörkräm över tårtan och ställ in den i kylen en stund.
Spritsa rosor över hela tårtan.
Jag använde Wiltons 2D tyll till mina rosor.
På toppen använde jag tre cupcakes Där färgade jag in frostingen i rosa.
Sedan dekorerade jag med choklad blommorna och marängerna.
Mycket jobb men det värt att se födelsedagsbarnets glädje.

Smaklig spis.
Anna_reidemar@hotmail.com