Då var det dags att prova på lite knäck ur min nya bok " Godis Boken" som jag vann med mitt "pull apart bröd"  på en baksida. 

Jag gjorde både vanliga knäck och jordnötsknäck. 


Den enda skillnaden är att i den ena är det jordnötter i. 
Annars är receptet det samma. 

Det bästa när man gör knäck eller kola är att ha en termometer i  smeten och när knäcken uppnår en viss temperatur 
Ca 122- 123 grader då är den färdig. 

Men det går alldeles utmärkt och göra knäck utan termometer och istället använda sig av kul testet. 

När din kola har kokat ca 20-30 minuter så tar du ditt kultest. 
Det gör du genom att doppa lite av smeten i ett kallt glas vatten. 
Stelnar smeten och du kan forma en kula i dina händer då är knäcken klar. 

Går det inte att forma och den känns för mjuk, låt den koka lite till och gör ett nytt test.  
Gör så tills du känner att du har en bra formbar kula av din smet. 

Här kommer lite användbar information om knäcken. 

Vid 120-125 C  är dina knäck smet lagom kokt.

Vid 140-145 C  får man hårda knäck med lite segt mitt. 

Vid 165 C är smeten karamellfast. 

Receptet som jag använde mig av kommer här:
Ca 100 små.  

2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
25 g smör 
1/2-1 dl hackade jordnötter. 

Gör så här: 
Koka upp socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull/gryta. 
Låt sjuda och rör om då och då tills smeten blir 125 grader eller mer om du vill ha en ganska hård knäck. 
Du kan också använda dig av kultestet.

När din kula är så hård som du vill ha knäcken tar du av kastrullen från värmen och rör ner smöret och  jordnötterna. 
Häll i smeten i knäckformar och låt stelna. 


Smaklig spis. 
Nu är min kola och knäck samling färdig för i år.  😊