Denna chokladtårta är en av Serbiens mest kända tårtor "Reform torta"och har bakats på balkan i många generationer. 
En tårta med valnötsmaräng bottnar, len chokladkräm och chokladtopping.





Jag har gjort två stora bottnar i långpanna  som jag sen har delat mitt itu och på så sätt har jag sparat tid och fått mina fyra bottnar som behövs för denna tårta.
Vill man ha en glutenfri botten är det bara till att utesluta mjölet. 

Så här gjorde jag :
Till två stora tårtbottnar i långpanna :
Recept :
16 äggvitor
3 dl socker
400 g malda valnötter.
4 msk vetemjöl - kan uteslutas och botten blir glutenfri. 

Till fyllning:
16 äggulor 
2 dl socker
200 g mörk choklad ( fazer) 
250 g smör - rumstempererat 
2 dl florsocker 

Till topping:
200 g mörk choklad 
2 - 3 msk neutral olja - raps olja 

Gör så här :
Sätt ugnen på 200 grader. 

Börja med att dela upp ingredienserna till bottnarna i två lika stora delar och spara gulorna i en kastrull till kommande fyllning.
Alltså till en botten i långpanna behövs
8 äggvitor, 1 1/2 dl socker, 200 g malda hasselnötter och 2 msk vetemjöl. 

Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt lite socker i taget och fortsätt att vispa tills sockret är slut.
Tillsätt mjöl och malda valnötter. 
Rör försiktigt ihop till en jämn smet. 
Ta fram en långpanna 30×40 cm och klä den med bakplåtspapper.
Fördela smeten jämt i långpannan och grädda  i mitten av ugnen ca 13 - 15 minuter. 
Ta ut och låt svalna. 
Vänd upp och ner på botten så att du har bakplåtspappret på toppen. Dra försiktigt bort bakplåstpappret och ställ åt sidan.
Gör en ny botten och gör likadant med den.

Fyllning :
Vispa ihop ( elvisp) socker och äggulor direkt i en kastrull eller i en skål som kan användas i vattenbad. Vispa så att det blir poröst.
Sjud sedan smeten i vattenbad under omrörning tills den har tjockna.  Ca 13 -15 min. 

(Vatten bad : Ta fram en större kastrull än kastrullen/skålen med äggsmet och häll vatten i botten av den större kastrullen, ca 2 - 3 cm upp från botten. 
Ställ i den mindre kastrullen/skålen med äggsmet. Vattnet får inte nudda den mindre kastrullens botten.)

När smeten har tjocknat tillsätt hackad choklad och rör runt tills chokladen har smält och smeten är jämn och fin.
Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Vispa smör så att det blir fluffigt och ljust, tillsätt florsocker och vispa ihop. 
Tillsätt sedan chokladsmeten lite i taget och vispa ihop till en jäm och slät chokladkräm. 

Montering :
Lägg en tårtbotten på ett fat. 
Bred på chokladkräm, lägg på nästa botten och bred på ett nytt lager. 
Fortsätt så tills alla bottnar är fyllda och täck även ytan med kräm. 
Topping:
Smält choklad försiktigt i micron eller över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop. 
Fördela chokladen jämt över ytan. 
Dekorera med malda/hackade eller varför inte hela valnötter. 
Jag dekorerade även med "šlag krema" (čokolada)  det är gräddpulver som blandas med mjölk, vispas upp och som används till tårtfyllningar och desserter. Šlag krema används flitigt på balkan och finns i olika smaker.
Det finns att köpa i välsorterade matbutiker som tex Willy  ica city gross men även i de utländska affärerna. 

Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök 
Instagram - @lillameee