Kremšnita - krempita är en krämkaka med smördeg som bakas över hela centraleuropa och som finns under olika namn, beroende på vilken del av centraleuropa du befinner dig i.
Populärt bakverk i forna Jugoslavien och på övriga Balkan. 



Der sägs att den bästa kremšnitan finns på Bled i Slovenien och att man inte åker till Bled utan att prova deras berömda kremsnita. 
Kan tala om av erfarenhet att den är helt magisk. Så ljuvligt god. 
Jag har valt att göra mitt bakverk med både vaniljkräm och gräddkräm och använt mig av produkter som har varit tillgängliga att hitta här hemma i Sverige. Vill man inte ha gräddkräm går det bra att utesluta.
Vill man förhöja smaken ytterligare i sina bakelser kan man tillsätta 1 msk rom i äggsmeten innan man kokar upp den. 
Får man inte tag på "šlag - gräddkräm" kan man använda grädde med lite vaniljsocker.

Så här gör jag : 
Kremšnita - Krempita 
Ca 16 stora bitar 

Recept :
2 smördeg på rulle
8 ägg 
3 dl socker 
1,1 liter mjölk - gärna 3 %
1 1/2 dl mjöl 
3 msk majsstärkelse 
3 msk vaniljsocker 
2 påsar Šlag - kan ersättas med 3 dl grädde 
Florsocker - till pudring. 

Gör så här :
Sätt ugnen på 220 grader.
Rulla ut smördegen på en plåt eller om du har en form i ungefär samma storlek som smördegen. 
Nagga över hela botten med en gaffel och grädda mitt i ugnen 10 minuter eller tills smördegen har en fin färg på ytan. 
Ta ut smördegen och ställ åt sidan.
Rulla ut den andra smördegen på en plåt och skär ( inte genom hela degen ) 16 jämnstora bitar. Grädda mitt i ugnen10 minuter eller tills de har en fin färg på ytan. Ställ åt sidan.

De äggulor och äggvitor i vars en skål. 

Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt 
1 1/2 dl socker lite i taget under tiden du vispar. Vispa ihop tills sockret är slut och du har en fast marängsmet. 

Ta fram skålen med äggulor och tillsätt 1 1/2 dl socker. Vispa ca 3 minuter med elvisp tills äggsmeten har blivit porös och ljusnat i färgen.  
Tillsätt 1 dl mjölk, 1 1/2 dl mjöl, 3 msk majsstärkelse och vispa ihop allt till en jämn smet. 
Ta fram en kastrull, häll i 1 liter mjölk och 3 msk vaniljsocker och koka upp. 
När mjölken kokar upp, sänk värmen och tillsätt smeten med äggulor. Rör runt under konstant omrörning tills smeten tjocknar och känns krämig. Ca 5 minuter. 
Vill du ha du ha en lite fastare kräm, tillsätt ytterligare 1 msk maizena i taget tills önskad konsistens dock inte mer än 2 - 3 msk 
Det är viktigt att röra runt så att krämen inte fastnar och bränns vid. 
Ta bort från plattan och låt svalna någon minut innan du häller i marängsmeten
Häll i ca hälften av marängsmeten och rör runt med stora tag. Häll ner resten, fortsätt röra runt med stora tag tills du har en jämn kräm. Låt krämen svalna något. 
Lägg upp smödegen som inte är skuren i en passande form, på ett fat med rektangulär tårtring går också bra. Har man inget av det, går det bra att bara ha botten på ett fat.
Häll vaniljkrämen på smördegsbotten och bred ut krämen jämt över hela. 
Ställ in i kylen och låt krämen sätta sig, bli fast
och helt kyld. 
Vispa 2 påsar šlag med 3 dl mjölk tills den är helt fast. 
Ta ut kakan ur kylen, bred på šlag och ställ tillbaka den i kylen ytterligare en liten stund. 
Lägg sedan den skurna smördegen ovanpå. 
Pudra med florsocker och servera. 


Supergott ! 

Följ mig gärna på 
Fb - Snilleskök 
Instagram @lillameee