En populär kaka i Australien men även en stor favorit på Balkan. Sockerkaksrutor som doppas i chokladglasyr och som sen rullas i kokos. Saftiga och goda. 




Jag har gjort mina cupavci i en mindre bakform då jag vill ha dem höga och fina. 
Jag har även valt att doppa dem i två olika glasyrer, vanlig mörk chokladglasyr men även i vit chokladglasyr. 
Vackert att servera men även trevligt att kunna bjuda på olika varianter när man dukar fram. 
Vill man förhöja smaken ytterligare i kakorna kan man tillsätta 1 tsk rom i varje glasyr. 
Vill man bara göra mörk eller bara ljus glasyr går det också bra, dubbla bara receptet på glasyren. 

Så här gör jag : 
Cupavci recept:
Ca 20 bitar 

Till kakan :
3 ägg 
2 dl socker 
1 tsk vaniljsocker 
4 1/2 dl mjöl 
2 dl matolja
1 tsk bakpulver 
1 dl mjölk 

Till mörk choklad glasyr  :
1 dl mjölk
150 g mörk bakchoklad (fazer)
75 g smör 
2 msk socker - kan uteslutas 

Till vit choklad glasyr:
1 dl mjölk
200 g vit choklad (fazer)
75 gsmör 
2 tsk socker - kan uteslutas 

Topping 
2 paket kokos a 200g st 

Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en bakform ca 30×20 cm med bakplåtspapper. 
Separera äggvitor från äggulor.
Vispa äggvitorna i bakmaskin eller med elvisp 
tills de blir ett fast skum, tilsätt lite socker i taget medan du fortsätter att vispa tills sockret är slut. 
Sänk hastigheten och tillsätt en äggula i taget, tillsätt oljan och mjölken och vispa ihop. 
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. 
Rör ihop med en slickepott till en jämn smet. 
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, känn gärna med en sticka mot slutet av gräddningstiden om du är osäker. Stickan ska vara torr. 
Ta ut kakan och låt svalna. 
Skär kakan i ca 20 jämnstora rutor. 

Ta fram två kastruller till glasyren.
En till den ljusa och en till den mörk glasyren. 

Hätta upp mjölk och socker i kastrullen så att den blir riktigt varm.
Tillsätt smöret och rör runt. Ta bort från plattan och tillsätt mörk choklad. Rör runt tills allt är väl blandat. 
Gör likadant med den ljusa glasyren.
Häll kokos i två tallrikar. 
Lägg sockerkasrutorna i chokladen och vänd runt med hjälp av gafflar tills de är täckta av choklad. Lyft över kakbitarna till tallriken med kokos och vänd runt med hjälp av gafflar. 
Lägg över de färdiga bitarna på ett fat och låt dem stå en stund innan servering. 
Jag brukar förvara mina i en tätslutande burk i kylen. Tänk på att ta ut dem en stund innan servering så att de hinner bli rumstempererade. 
Går ävenbra att frysa in. 

Följ mig gärna på :
Fb - Snilleskök 
Instagram @lillameee