Ett klassiskt bakverk som bakas på en nötig marängbotten och fylls med vispgrädde och konserverad frukt, oftast mandarin, persika eller aprikos.
Fyllningen kan varieras i oändligheter och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
Idag valde jag att göra en klassisk fyllning som jag piffade upp med lite chokladknappar.
Jag brukar använda mig av Roy Fares recept när jag gör budapestrulle så även denna gång.
Så här gjorde jag :
Till marängbotten
4 äggvitor
1 dl socker
Till nötblandningen (rörs ihop med marängen)
1 1/2 dl hasselnötsmjöl
1 dl socker
1/2 dl majsstärkelse
Till fyllningen :
3 dl grädde
1 burk konserverande mandariner
Till garnering :
50 - 100 g choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitan tills den är fluffig och fast.
Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills sockret är slut och du har en fast maräng.
Rör ihop hasselnötsmjöl, socker och majsstärkelse i en skål. Vänd ner nötblandningen i marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Spritsa ut plåtlånga stränger nära varandra tills smeten är slut. Eller bred ut smeten jämt som en rektangel.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, öppna luckan och lufta i några sekunder, stäng och grädda 2 minuter till.
Ta ut botten och låt svalna.
Lägg ett bakplåtspapper över ytan och vänd på plåten så att du har undersidan uppe. Lossa försiktigt på bakplåtspappret.
Vispa grädden och sila bort saften från mandarinerna.
Bred ut grädden över botten och lägg mandarinskivorna jämt över hela.
Rulla ihop botten till en rulle.
Pudra över florsocker.
Smält lite choklad i micron och ringla över ytan.
Dekorera om önskas.
Smaklig spis :)