Hos oss har vi inga fisk dagar, taco dagar osv, utan det lagas och  äts helt enkelt när man känner för det. 

Jag är rätt glad över att alla i familjen tycker om fisk och äter det gärna. 
( tänk att något kan fungera för alla här hemma ! Phuu ! ) 
För att inte tala om räkor ! Det älskar mina små också. 


Min stora tjej har haft avsevärda problem med födointaget  under än längre  tid, på grund mag och hals besvär.
Nu är det äntligen läkt och hon har börjat äta lite igen, mest puread och kokt mat. 
Ville lyxa till det lite för hennes skull, 
då fiskgratäng är ganska mjuk mat och hon var sugen på något gott att äta. 

Det blev denna fiskgratäng 


Så här gjorde jag min fiskgratäng. 

Du behöver 
Till fisken 
Ca 600 gram torskfile. (Tinad) 
Salt - efter tycke 
Citronpeppar - efter tycke. 

Till potatismoset. 
Ca 1 kg mjölig potatis
2 äggulor  
Salt - efter tycke 
Peppar - efter tycke 
2 msk smör 
2 - 2 1/2 dl Grädde 
Ca 1 krm Muskotnöt ( om du vill, kan uteslutas) 

Till  Fisksås
200 g räkor - skalade ( jag använde ca hälften i såsen och den andra hälften till garneringen) 
100 g  räkost
3 dl grädde 
1 1/2 dl fiskspad 
2 kokta och finhackade ägg 
1 msk skaldjursfond  ( kan uteslutas) 
1 kruka dill ( spara lite av dillen till garnering.) 
2 msk smör
2 msk mjöl
Salt - efter tycke 
Citronpeppar - efter tycke 
En liten skvätt citron saft, antingen av färsk citron eller från flaska. 

Till Garnering 
Ca 100 g skalade räkor 
Lite dill 


Sätt ugnen på 200g 

Skala och koka potatisen tills den är klar. 
Är du osäker prova med sticka och känn med stickan om potatisen är mjuk rätt genom. 
Häll av vattnet och låt svalna. 

Pressa potatisen, tillsätt lite smör salt,peppar grädde och äggolorna. 
Tillsätt lite riven muskutnöt om du vill. 
Blanda till en jämn och slät mos.
Smaka av och krydda mer om det behövs. 

Ta fram en ugnsform, dela den tinade fisken jämt och lägg den i ugnsformen. 
Sätt folie över formen och baka i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Ta ut fisken och häll över fiskspadet i en skål. Den ska du använda till såsen. 

Ta fram en kastrull och smält smöret.
Tillsätt mjölet och vispa runt det till en jämn massa. 
Tillsätt fiskspaden och  fortsätt vispa runt under tiden. 
Tillsätt grädden, räkosten, skaldjursfonden och rör runt. 
Salta, peppra och tillsätt dillen. 
Nu är såsen tjockare och fyllig. 
Ta av från plattan och tillsätt hackade ägg och räkor. 
Ta i en liten skvätt citron saft och blanda  väl. 
Smaka av såsen och tillsätt mer kryddor om det behövs. 

Fördela fisken jämt i mitten på ugnsformen. 
Spritsa eller skeda ut moset runt hela kanten i formen. 
Häll såsen över fisken.


Höj ugns temperaturen till 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen tills moset börjar ta fin färg. Ca 15 minuter. 
Ta ut formen. Garnera med resterande räkor och lite dill. 


Så gott ! 
Smaklig spis :)