Super gott till grillat kött, kötträtter men passar även jätte bra till kyckling och fisk.
Tzatziki görs med yoghurt, vitlök och gurka.
Så här brukar jag göra.
Recept 6-8 pers
Halvera mängden om ni är färre.
1 gurka
1 hink grekisk eller turkisk yoghurt yoghurt ( jag använde grekisk den är lite tjockare i konsistensen)
6 vitlöksklyftor
Salt
Peppar.
Skala gurkan lätt med osthyvel eller potatis skalare. ( spara dem långa skalade bitarna till dekoration, om önskas)
Skala vitlöksklyftorna.
Häll i yoghurten i en större skål.
Riv gurkan i en skål med den grova sidan på rivjärnet eller så kan du riva gurkan över en sil.
Pressa eller riv ner vitlöken i yoghurten.
Lägg i den rivna gurkan och försök få med så lite som möjligt av gurkspadet.
Salta efter tycke och blanda allt väl.
Lägg även i lite peppar om så önskas.
Smaka av.
Tillsätt mer salt eller vitlök om det beklvs.
Låt gärna tzatzikin dra en stund innan servering.