Tzatziki är en kall vitlökssås med rötter från Grekland. 
Super gott till grillat kött, kötträtter men passar även jätte bra till kyckling och fisk. 


Tzatziki görs med yoghurt, vitlök och gurka. 

Så här brukar jag göra. 

Recept 6-8 pers 
Halvera mängden om ni är färre. 

1 gurka 
1 hink grekisk eller turkisk yoghurt yoghurt ( jag använde grekisk den är lite tjockare i konsistensen) 
6 vitlöksklyftor 
Salt 
Peppar. 

Skala gurkan lätt med osthyvel eller potatis skalare.  ( spara dem långa skalade bitarna till dekoration, om önskas) 
Skala vitlöksklyftorna. 

Häll i yoghurten i en större skål. 

Riv gurkan i en skål med den grova sidan på rivjärnet eller så kan du riva gurkan över en sil. 
Pressa eller riv ner vitlöken i yoghurten. 
Lägg i den rivna gurkan och försök få med så lite som möjligt av gurkspadet. 
Salta efter tycke och blanda allt väl. 
Lägg även i lite peppar om  så önskas. 

Smaka av. 
Tillsätt mer salt eller vitlök om det beklvs. 
Låt gärna tzatzikin dra en stund innan servering.