Min lille grabb hade kals nu i mars och bjöd över hela klassen + några till.
Tyvärr så råkade kalaset komma ivägen för influensan och flera av barnen hade blivit dåliga och kunde inte komma.
Ledsna och besvikna men det kommer ju flera dagar.
I dag var en sådan dag, då den ena killen som hade köpt present och var så besviken att han hade missat kalaset skulle komma över med sin mamma och fika. Givetvis vill man bjuda på lite kalas känsla då.

Det härligaste av allt är att denna söta kille, tycker inte om choklad eller något med choklad att göra och inte grädde.
😱 barn som inte tycker om choklad? Finns det ? Ha ha.. Härligt !
Jag ville gärna bjuda på något hembakat och marshmallow fluff gjorde jag här om dagen, dock var det inte menat till tårtan.
Jaha.. Ingen choklad, ingen grädde ! Smörkräm ? ... Nä ! Kändes inte kul just då.
Hmm.. Varför inte använda marshmallow fluffen ? Sagt och gjort.
Det blev sockerkaks bottnar, hallon/hallonsylt, hemma kokt vaniljkräm och hackade hasselnötter.
Sen fick det bära eller brista.
Det blev gott, barnen hade kul och var nöjda och vi mammor hade en lugn och trevlig eftermiddag ihop.
Trevlig och mysig avslutning på denna annars så gråa/regniga dagen.
Fluffet, sockerkaksbotten och vaniljkrämen kommer jag även lägga in i separata inlägg så att det finns lättare tillgängligt.
För gott blev det !
Så här gjorde jag tårtan.
Sockerkaksbotten till tårta
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl mjöl
1/2 dl smält smör (ca 50 g)
1 dl varm mjölk
Vispa ägg, vaniljsocker och socker riktigt poröst.
Blanda mjölet med bakpulver i en skål.
Smält smöret.
Värm mjölken.
Häll i mjölet och rör ut det i smeten.
Tillsätt smöret och den varma mjölken och rör runt försiktigt tills du har en jämn smet.
Smörj och bröa en form med avtagbara kanter, använd en mindre form (20 cm om du vill höjd på din botten.)
Grädda på näst nedersta falsen ca 25-30 minuter. ( nu utgår jag från min ugn)
Känn med en sticka om du är osäker.
Stickan ska vara torr.
Ta ut och låt svalna innan du delar botten.
(Jag ville bara ha 2 bottnar i denna tårtan. Delade tvärs genom bara.)
Marshmallow fluff !
God sådan !
3 stora ägg
1,8 dl vit sirap
2 dl socker
1 dl vatten.
1 krd ättiksprit
1 msk vaniljsocker/ eller 1/2 -1 tsk vanilj extrakt.
Häll sirap, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp.
Sänk värmen till medel eller strax under medel och låt sjuda ca 15 minuter.
Rör inte runt för mycket i kastrullen.
Undertiden det kokar :
Häll äggvitorna i en helt ren metall bunke. ( jobba med bakmaskinen)
Vispa upp äggvitorna på hög hastighet och tillsätt 1krm ättika.
Tillsätt sen 2 tsk socker och fortsätt vispa tills du har ett fast skum.
När sockerlagen är färdig
Tillsätter du den försiktigt i en liten stråle ner i bunken med dem uppvispade äggvitorna, samtidigt som du vispar igen på medel hastighet.
Vispa ca 10 minuter eller känn på nederdelen av bunkens utsida så att det har svalnat lite.
Öka hastigheten till hög och vispa ytterligare 5 minuter.
Nu ska bunken inte kännas så varm.
Tillsätt sedan vaniljsockret/aromen och vispa ytterligare 1-2 minuter.
Nu har du en ljuvlig fluff att bjuda på.

Fluffen kan du förvara i en tätslutande burk ca 1 vecka i kylskåpet.
Du kan även frysa ner och använda vid senare tillfälle.
Hemma kokt vaniljkräm
1 Vaniljstång
4 äggulor
4 dl mjölk ( 3%)
4-5 msk socker
3 msk potatismjöl eller 2 msk majsstärkelse ( jag föredrar majsstärkelse)
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Ta fram en kastrull, häll i mjölken, vaniljfröna och lägg även ner vaniljstången.
Koka upp under omrörning, ta av från plattan och låt det stå och dra en liten stund.
Undertiden vispar du upp äggulor,majsstärkelse och socker i en bunke.
Ta fram en sil och sila ner mjölken/vaniljen i äggbunken under omrörning.
Häll över allt i kastrullen igen.
Sjud upp under omrörning tills krämen har tjocknat.
Viktigt att du rör om undertiden det sjuder.
Låt svalna.

1 burk Hallonsylt.
Färska hallon. ( kan uteslutas)
1 liten påse hackade hasselnötter.
Montering.
Dela botten i två delar.
Bred rikligt med hallonsylt på nedersta botten.
Bred ett rikligt lager med vaniljkräm över hallonsylten och sprinkla färska hallon över vaniljkrämen.
Sätt på den andra botten.
Spakla med ett tunnare lager marshmallow fluff först.
Spritsa sedan efter önskemål.
Jag själv var i valet och kvalet om jag skulle bränna ytan lite med brännare.
Men det struntade jag i eftersom den var så glansig och fin.

Smaklig spis :)