Sarma är kåldolmar gjorda med surkål.
Alla som har rötter från Balkan har ätit sarma annars vore det konstigt.
Det bjuds och tillagas på alla högtidsdagar i nästan varje hem. 


Surkålen brukar många lägga in själv men för oss som inte gör det finns det vakumförpackade surkålshuvud att köpa. Finns i välsorterade utländska affärer men även i vanliga välsorterade matbitiker. 
Om ni tycker om kåldolmar så tycker jag definitivt att ni ska prova dessa Balkan kåldolmar. 
Man brukar även lägga i rökt kött eller kryddiga korvar i grytan för att förhöja smaken. 
Dessa går jätte bra att laga som vegetarisk variat med vegefärs och utesluta köttet. 

Jag brukar göra mina så här:
1 kg färs
1 surkåls huvud
3 gul lök.
Salt - efter tycke 
Peppar - efter tycke 
2 msk vegeta ( allkrydda från balkan, finns i alla välsorterade affärer) 
2 tsk paprika pulver ( mald) 
Ca 2 - 2 1/2  dl långkornigt ris
Lagerblad ( inget måste) 
Rökt kött, sidfläsk eller kryddiga korvar. ( om jag använder korv så brukar jag använda balkan korvar,köpta på chark) 

Fin hacka löken.
Hätta upp rikligt med rapsolja i en kastrull.
Bryn löken tills den börjar ta färg och mjukna. 
Lägg i färsen och fortsätt bryna. 
Lägg sedan i rikligt med vegeta, paprika och blanda väl. Tillsätt sedan salt och peppar och smaka av.
När färsen börjar bli klar, tillsätter du riset. Blanda väl och låt allt steka ytterligare en liten stund.
Ta sedan av från värmen. 

Öppna förpackningen med surkål.
Skär ur en bit av roten på kålhuvudet och separera bladen.
Skölj bladen ordentligt innan användning. 
Ibland är stammen väldigt tjock, då brukar jag bara snitta ut den tjockaste delen.

Ta sedan fram ett blad, lägg rot sidan mot dig, lägg ca en slev köttfärs.
Vik nu rotsidan över köttfärsen.

Vik sedan in kanterna mot mitten.
Och rulla nu klart kålen.


Nu har du en kåldolm färdig.
Fortsätt så tills kött och kål tar slut. 

Ta fram en stor kastrull. 
Lägg lite raps olja i botten.
( jag brukar lägga dem små surkålsbitarna som blir över längst ner i kastrullen. ( om det blir några över) inget måste. 
Lägg sedan kåldolmarna ganska tätt bredvid varandra.
Bygg upp en ny rad och varva in lite torkat kött/ kryddig korv i mellan.


Fyll sedan försiktigt med vatten så det täcker kåldolmarna. ( jag brukar ösa upp vatten i kastrullen som jag använt till köttfärsen, så jag får med lite av köttspadet som är kvar i kastrullen.) 
Ringla lite paprika pulver över.
Och låt sedan puttra på svag värme tills kålen är ordentligt mjuk, fin och genomskinlig. Ca 2-2 1/2 timmar. 

Häll på lite till vatten vid behov.
En vana jag har hemifrån är att när jag har fyllt och täckt kåldolmarna med vatten, lägger  jag en mat talllrik över kåldolmarna, trycker till tallriken, fyller ett större glas med vatten och använder det som ett trycklock. 

Häll vid behov på lite vatten under tiden det kokar.
Denna gången har jag inte använt mig av någon redning. 
Redningen gör du genom att hetta upp olja i en stekpanna, tillsätter 1 msk  mjöl och rör runt hela tiden. När mjölet börjar ta lite färg lägger du i 1 msk paprika pulver. Rör runt, ta bort från plattan och häll i det i kastrullen.
Redningen häller du i kastrullen när kåldolmarna börjar bli färdiga. Ca 20 minuter innan du stänger av plattan. 
Låt sedan kåldolmarna puttra ytterligare en stund. 
Smaklig spis :)