Förutom presenten så kände jag för att överraska med något gott.
Helst en tårta.
Som vanligt så kommer jag på det i sista stund.
Bottnarna gjorde jag kvällen innan och la dem i frysen.
På morgonen dagen därpå sprang jag iväg och köpte jordgubbar.
Jag visste att jag ville ha en tårta med jordgubbar och choklad och det var allt.

Detta är faktiskt min första stora tårta som jag har bakat från grunden,som jag gav bort och som dessutom skulle provsmakas av folk jag inte kände.
Inte för att jag tänkte på det då, utan jag hade så trevligt och tyckte det var kanon kul att pyssla med tårtan och överraska min granne som även hade blivit en god vän till mig.
Det var också då som jag upptäckte hur kul det var att skapa och pyssla med en tårta.
Tårtor har innan dess inte varit min grej även om jag har bakat en hel del.
Jag har dock än i dag inte provat att göra eller klä tårtor med sp, marsipan osv. Det har inte lockat mig men det kommer kanske det med.
Min väninna blev glatt överraskad och tårtan fick stor uppmärksamhet och beröm för sin smak.
Recept på min choklad-jordgubbs tårta kommer här:
Min choklad/jurdgubb/glasskräms tårta.
Chokladbotten gjorde jag på 3 lika delar, de vill säga att jag tar fram 3 lika stora glas.
Jag använde 5 ägg i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker (lika högt som äggen ) i det andra glaset. I det tredje glaset mätte jag upp 1/3 mjöl, 1/3 del potatismjöl, tredjedel kakao och 2 1/2 tsk bakpulver.
Chokladbotten gjorde jag på 3 lika delar, de vill säga att jag tar fram 3 lika stora glas.
Jag använde 5 ägg i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker (lika högt som äggen ) i det andra glaset. I det tredje glaset mätte jag upp 1/3 mjöl, 1/3 del potatismjöl, tredjedel kakao och 2 1/2 tsk bakpulver.
Rör om ordentligt så mjölblandningen är väl blandad med bakpulvret. Det ska vara lika högt som dem andra två glasen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg glaset och socker glaset tills det blir poröst, tillsätt mjölglaset och rör ner det i äggsmeten, rör runt med stora tag tills du fått en jämn smet.
Smörj och bröa en form, häll i formen och grädda på nedersta delen i ca 35 min. När den är klar låt svalna helt.
Glasskräm
2dl mjölk, 5 msk marsanpulver, blanda till en kräm och sätt en liten stund i kylen. Vispa 2 dl vispgrädde. Ta ut marsankrämen, rör ner vispgrädden och blanda väl. Jag använde dubbel sats då jag ville ha mycket fyllning.
Skiva ett paket färska jordgubbar. Jag använde mig av två paket jordgubbar. En till fyllning och en till toppen. Använde dock inte alla bär.
Ganache
Den gör jag genom att smälta 200 gram mörk choklad i en kastrull,över ett vattenbad.
När chokladen har smält så tillsätter jag 3 dl grädde rör runt till en slät smet, tar av kastrullen från vattenbadet, fortsätter och röra den på svag värme på spisen tills den blir riktigt varm.
obs !
Grädden får inte börja koka.
Tar av från plattan och låter den svalna en stund på spisen innan jag sätter den i kylen.
Tog fram det andra paketet jordgubbar delade på mitten, smälte lite choklad och ringlade chokladen över halvorna, lät det sedan stå tills chokladen stelnat på jordgubbarna.
Dela botten på 2 delar. Fyll botten delen med glasskräm, lägg skivade jordgubbar över och lägg över andra botten skivan.
Tog fram det andra paketet jordgubbar delade på mitten, smälte lite choklad och ringlade chokladen över halvorna, lät det sedan stå tills chokladen stelnat på jordgubbarna.
Dela botten på 2 delar. Fyll botten delen med glasskräm, lägg skivade jordgubbar över och lägg över andra botten skivan.
Spackla till skarven så det blir jämt mellan bottnarna med lite glasskräm och skrapa bort all överflöd.
Ta nu den avsvalnade ganachen som fortfarande är lös i konsistensen men något fylligare och bred över tårtan, det ska vara glansigt och slät.
Ta nu den avsvalnade ganachen som fortfarande är lös i konsistensen men något fylligare och bred över tårtan, det ska vara glansigt och slät.
Dra sedan vägräta streck med spatel om du vill ha lite ränder på ytan av chokladen.
Sätt in resterande ganach i kylen den ska svalna, stelna och bli tjock i konsistensen. ( tar ett par timmar att stelna och bli tjock i konsistensen)
Lägg även in tårtan en stund så att ytan stelnar. När ganachen är tjock och stelnat, då vispade jag upp den med elvisp.. Ville ha lite färg skillnad från den släta färgen på toppen och det får man om man vispar igenom ganachen lite. La den sen i spritspåse. Började med att lägga jordgubbarna på tårtan, och lät dem gå ner över den ena kanten. Kanten på tårtan där jag skulle placera dem trillande jordgubbarna spacklade jag till lite med den vispade ganachen så dem får ett bättre fäste.
Mellan dem la jag lite avskurna våffelrån, ringlade lite choklad även på dem och vips så hade jag ett litet fall av jordgubbar.
Ställde sedan in tårtan i kylen en stund så det fick stå till sig lite.
Hoppas jag har förklarat på ett någorlunda begripligt sätt.
Hoppas jag har förklarat på ett någorlunda begripligt sätt.

Men hjälp vad jag blev sugen!!! Den är ju såå fin likaså den ovanför. Du är ju super duktig 😊