Ville göra något lätt och gott bröd till frukosten. 
Det blev franskbröd och småfranska (frallor) 


Var på väg att skriva bullar i parantesen men vet att det säkert hade ifrågasatts.



Vi nere i Malmö säger faktiskt bullar till frallor. 😁
Och går du in en affär så står det tex: 
10 bullar/ 15 kr och då menar man frukost frallor och inget annat. 
Min dotters sambo är från Stockholm och vi har tvistat och skojat en hel del om detta skånska fenomen. 

Franskbröd är ett lättsamt bröd att baka ihop med en frasig yta. 

Franskbröd penslar du enbart med vatten innan gräddning och låter det svalna på galler utan bakduk. 

Recept kommer här.( 2 fransk bröd ) (ca 20 små franska) 
1 paket jäst (50g) 
5 dl ljummet vatten 
25 g smör  rumstempererat ( jag använde 50g) 
Ca 14 dl vetemjöl special  
1 1/2 tsk salt. 

Smula jästen i en bunke.
Tillsätt vattnet och rör runt tills jästen har löst upp sig. 
Klicka i smöret och tillsätt salt. 
Häll sedan vetemjöl(spara ca 1 dl till utbakningen)  arbeta upp en deg. 
Arbeta degen kraftigt. 
Minst 10 minuter för hand och minst 5 minuter i bakmaskin. 
Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek. Ca 30-40 minuter. 

Knåda sedan igenom degen ordentligt på mjölat underlag. 

Franskbröd:
Dela degen i två bitar. Forma 2 längder och lägg dem på en bakplåts pappers klädd plåt. 
Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. 
Pensla bröden med vatten och 
grädda på nedersta falsen ca 25-30 minuter på 200 grader.

( Jag gjorde ett bröd och ca 10 frallor, brödet la jag i bakform) 

Små franska ca 20 st.


Knåda igenom degen ordentligt på mjölat underlag. 

Dela degen i två delar och av varje del gör du jämnstora bollar och lägger dem sedan på bakplåtspappers klädd plåt. 

Låt sedan jäsa ca 30 minuter under bakduk. 
Pensla bullarna sedan med vatten och grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter ( jag gräddade 10 min) På 225-250 grader.  (Jag gräddade på 225 grader.)