Fyllda paprikor är en ständig återkommande maträtt här hemma.
Omtyckt och god. 
En maträtt som jag har vuxit upp med.
 
De bästa paprikorna till denna rätt är dem Makedonska spetspaprikorna. 
 
Dem finns att köpa säsongsvis i de större utländska affärerna. 
Otroligt goda och söta  spetspaprikor. 
 
Men det går lika bra med vanliga röda, gula eller gröna paprikor. 
Själv använder jag mest röda då dem är sötast i sin smak. 
Här har jag använt mig av vanliga röda stora paprikor.
 

Recept på mina Balkan inspirerade paprikor kommer här: 
 
Fylld paprika: 
 
Köttfärs ca 1 kg
2 lökar
Ca 10 vanliga  röda Paprikor, (helst röda makedonska, annars går det bra med vanliga röda paprikor.
Går även bra med gula och gröna. (Men dem röda är sötast.)
Ca 2 dl ris 
Salt - efter tycke 
Peppar - efter tycke
2 msk vegeta 
1 - 2 tsk Paprika krydda. ( Aleva parika ) 
 
Redning:
Olja
Mjöl
Paprikapulver
Tomatpure 
 
Skär paprikan runt stjälken så det blir en rund öppning. 
Spara stjälken, och använd det du har skurit ut som lock. 
Du kan också skiva potatis i runda skivor och täck de fyllda paprikorna med potatisen, lika så med tomat skivor.
 
Skölj och kärna ur paprikan. 
 
Lägg matolja i en kastrull, finhacka löken och stek upp den. Lägg i köttfärsen, salt, peppar, vegeta och paprikapulver. 
När köttfärsen är färdigstekt tillsätter du ca 2 dl okoktris och rör runt.
 
Låt fyllningen svalna lite och fyll sedan paprikorna. 
 
Lägg dem i en ugns form tätt intill varandra så de inte flyter ut.. Häll vatten så att paprikorna täcks till hälften och in med dem i en för värmd ugn på 200 grader. 
 
När paprikorna börjar ta färg på ytan vänd dem försiktigt. När du börjar få färg den vända ytan  då tillsätter du redning för att lyxa till paprikorna  lite.
 
Redningen häller du över när det närmar sig slutet.
 
Redning :
 
Hätta upp tre stora matskedar olja i en stekpanna.
När oljan är varm häller du i ca 2 msk mjöl, rör runt mjölen så den får lite färg och tillsett där efter 1 tsk paprikapulver, ett glas vatten och ev en msk tomatpuré. 
Rör runt till en slät redning och häll den över paprikorna. 
Låt det puttra ytterligare 10-15 min. 
 
Smaklig spis :)