
Jag tror att kålpuddingen är underskattad av många och tycker den borde lyftas fram lite mer.
Kålpudding brukar man traditionellt servera med kokt potatis, brun/grädd sås och lingon.
Har ni inte tillagat kålpudding förr så är det en sak ni måste prova.
Dock brukar jag göra min variant mer som en röra isället för att lägga lager kål, lager köttfärs, lager kål osv.
Recept på min variant kommer här:
Kålpudding-kål/köttfärs röra
1 kålhuvud
Ca 1kg köttfärs
Ljus sirap
Salt
Peppar
Grillkrydda
Soja
Strimla vitkålen
Hätta upp smör/olja i en större kasstrull.
Fräs vitkålen och var noga med att röra om så att kålen inte blir bränd.
Tillsätt lite vatten undertiden det puttrar.
När kålen börjar mjukna ringlar du i lite ljus sirap. ( ca 2 msk)
Tillsätt lite salt och peppar.
Fräs till kålen har blivit mjuk.
Ta sedan bort från värmen och låt den vila en stund.
Ta fram en stekpanna och bryn köttfärsen medan kålen vilar.
Krydda med salt och peppar.
Jag brukar även tillsätta min favorit krydda-grillkrydda i färsen.
Ta fram kastrullen med kål.
Skulle det vara mycket vätska kvar i kastrullen så slå ut lite av vätskan.
Häll sedan köttfärsen i kastrullen med kål, tillsätt lite soja, blanda allt väl och smaka av. Tillsätt mer kryddor, eller soja om det behövs.
Ta fram en ugnsform och lägg röran i formen, ringla lite sirap över hela ugnsformen.
In i för värmd ugn 200 grader till röran har fått en fin färg på ytan.
Servera med kokt potatis, brunsås/gräddsås och lingonsylt.
Smaklig spis :)