Vem tycker inte om munkar ? 
Detta receptet är Balkan inspirerat. 
Skiljer sig lite från vanliga munkar, då man använder olja i smeten istället för smör. 

Krofne ( munkar) är jag uppvuxen med.
Det har varit en ständig återkommande 
godsak  som man såg framemot när mamma bakade, doppade i massor av socker, mjuka och underbart goda. 
Vår generation däremot, doppar i choklad, glasyr använder strössel osv. 


Recept på mina barndoms favoriter
kommer här: 

Munkar/krofne

1jäst
4dl fingervarm mjölk
2 msk socker
I nypa salt
2 ägg
0,5 dl olja
Ca 700g vetemjöl

Smula  jästen i en bunke, häll i mjölken, rör runt till jästen har löst upp sig. 
Häll socker, salt och blanda. 
Tillsätt ca hälften av vetemjölen, blanda och häll därefter ner oljan.
Blanda väl och tillsätt äggen. Fortsätt blanda, och tillsist häller du i resterande mjöl och arbetar ihop degen. 
Degen ska vara lite kladdig när den är färdig knådad men inte för lös. 
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.  
Ta ut på mjölat bakbord, tillsätt lite mjöl och knåda degen så att den är mjuk och smidig. 
Kavla ut degen så att den är ca 1 cm tjock. 
Ta ett glas i lagom storlek och stansa ut runda bitar. Lägg dem på bakplåts papper, täck över med bakduk och låt dem jäsa i ytterligare 20 min. 

Hätta upp ca 1 liter olja i en kastrull. Lägg i bitarna och fritera dem tills dem har fått en fin gyllenbrun yta. Vänd och gör färdigt nästa sida. Lägg munkarna på hushållspapper låt dem rinna av sig. 
Pudra med florsocker,vänd dem i strösocker eller doppa dem i choklad. 

Servera och njut