Ris a la malta !

Min absoluta favorit på julbordet. 
Äter det gärna året om, mums ! 


Ris a la Malta görs på kall risgrynsgröt, vispgrädde, florsocker/socker och vaniljsocker. 
Serveras ofta med saftsoppa, vissa med  apelsin eller lite konserverade mandarinbitar eller bär. 
Jag brukar garnera med mandarin och apelsin men serverar gärna med saftsoppa. 

Jag älskar vaniljsmak och brukar alltid ta mycket mer vaniljsocker än anvisningen i receptet. 
Men det är smak sak. 
Det är bara till att tillsätta extra vaniljsocker och florsocker om man vill 

Det första mina kids frågade idag när jag hämtade dem från dagis och skola var:
- snälla mamma, kan du göra tomtegröt idag ? 
Det fick bli tomtegröt och jag fick med mig nöjda barn. 

Jag serverade med pepparkakskross, hemlagad saftsås och garnerade med pepparkaka och clementin.

Recept på min variant kommer här.

10 portioner

4 dl grötris
8 dl vatten
1 1/2 tsk salt
15 dl mjölk 3%
50g smör
1 kanelstång

5 dl vispgrädde
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker. 

Saftsås
1 dl jordgubbssaft/blandsaft
2 dl vatten
1 msk potatismjöl.

Häll vatten, ris och salt i en kastrull. 
Koka upp och låt koka 10 minuter under lock på svag värme. 
Tillsätt sedan mjölken och låt koka ca 45 minuter till på jätte svag värme. ( så att det inte bränner fast i botten) 
Låt sedan risgröten svalna helt.

Vispa upp grädden.
Lägg florsocker, vaniljsocker och vispgrädden i gröten och blanda väl. 
Smaka av och tillsätt mer om det behövs.
Servera med tärnade apelsonklyfter, eller saftsoppa, du kan också strö på lite kanel eller bara äta det som det är. 
Så gott. 

Saftsås 
Blanda kallt vatten, saft och potatismjöl i en kastrull. 
Värm under omrörning tills såsen tjocknar. 
Såsen ska inte koka! Då blir den tunn igen. 
Servera varm eller kall. 


Smaklig spis :)