En ljuvlig paj med extra allt ! 

Pajen har jag gjort på en cookie botten istället för pajdeg. 
Fyllningen består av salt kola, chokladtryffel och Italiensk maräng. 
En mäktig och väldigt god kombination. 

Det går utmärkt att förbereda det mesta dagen innan och ställa i kylen. 
Vispa bara upp marängen samna dag den ska serveras och dekorera pajen med marängen. 
Jag har bränt av min yta på marängen med brännare men det är inte nödvändigt. 
Vill man bjuda på något utöver det vanliga då är denna paj ett bra alternativ. 
En mäktig och underbar smakupplevelse. 
 

Mia kollegor fick vara testpiloter vilket uppskattades då vi är ett gäng som turas om och bjuder på gofika varje fredag. 

Det var tyst vid bordet och alla var upptagna med att utforska sina bitar. 
Härligt ! 

Recept på min cookiepaj med extra allt kommer här : 


Recept till Cookie botten. 

175g smör rumstempererat 
2 1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk vanilj extrakt/arom/vaniljsocker
3 dl mjöl
1 1/2  dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk maizena majsstärkelse

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj en rund  bakform med avtagbara kanter eller en pajform med avtagbar botten (26 -28)

Vispa ihop smör och socker så att det blir poröst.

Tillsätt ägg, vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat.

Rör ner dem torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. 
Fördela smeten jämt i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 17 - 18 minuter.

Ta ut kakan och pressa med hjälp av en något mindre skål/burk  försiktigt ner mitten så att det blir en fördjupning. Var inte orolig för att det är mjukt i mitten, den ska vara så. 
Ta sen hjälp av en kryddburk i glas och tryck försiktigt ner fördjupningen ytterligare lite och se till så att den blir jämn och fin kant.
Låt kakan svalna helt innan du lossar på kantererna/botten. 


Kola fyllning :

2 1/2 dl grädde 
1 dl socker
4 msk ljussirap
1 tsk smör
1 tsk flingsalt


Ta fram en kastrull och häll i grädde, sirap och socker. 
Låt det sjuda upp. 
Sänk värmen och sjud under omrörning ca 25 - 30 minuter. Kola smeten ska då vara tjock och krämig och ha fått en gyllen brun kola ton. Om du är osäker på att den är klar gör då ett kul test. 
Ta en tsk smet och lägg i skeden i kallt vatten, ta upp smeten från vattnet och försök forma en mjuk kula. Då är den klar. 

Ta av från värmen och blanda i smöret.
Strö ner flingsaltet och rör runt. 

Häll kola smeten på pajen/kakan och ställ in i kylen så att den får sätta sig ca 1 timme.
Strö även på lite flingsalt på ytan innan du börjar med nästa lager. 

Chokladtryffel 

2 dl grädde 
200 g mörk choklad
25 g smör

Bryt chokladen i mindre bitar.

Värm grädden så att den blir het. 
Obs ! Grädden får inte börja koka ! 
Ta av från kastrullen och lägg i 
chokladen. 
Rör runt tills chokladen är smält. 
Tillsätt smöret och blanda tills det är väl blandat. 
Låt svalna något. 
Häll tryffeln över kolan och ställ in i kylen så att den får vila och tjockna.

Italiensk maräng. 

3 ägg - vitor
0,5 dl vatten 
200 g socker 

Ta fram en kastrull och koka upp vatten och socker. 

Undertiden vispar du äggvitorna till ett fast skum. 

Rör inte för mycket i sockerlagen när det har börjat koka. 
Koka till ca 120 grader och ta av från värmen. 

Strila ner den varma sockerlagen försiktigt (i en tunn stråle) i bunken med äggvitor medan du vispar på nytt. 
Börja vispa på medel och höj hastigheten när sockerlagen är i. 
Vispa ett par minuter på hög hastighet och avsluta dem sista 10-15 minuterna på medel. 
Vispa tills marängen har svalnat. 

Du kan känna med händerna på utsidan av bunkens nedre del om den har svalnat, då är den klar. 

Lägg på marängen över chokladtryffeln. 
Bred ut den och gör lite mönster med en spatel.
Bränn av ytan med brännare om så önskas.

Skiva upp och njut ! 

Smaklig spis :) 

Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök
Instagram @lillameee