Uppdaterar mitt inlägg med krämig lasagne med lite frächare bilder. 

Lasagne är en av dem rätterna som äts med god aptit här hemma. 
 
För att lyckas med en krämig lasagne är det viktigt att inte snåla med bechamelsåsen. 
Ös på ordentligt så blir det krämigt och gott. 
 
Bechamelsåsen görs på mjölk men ibland har jag bytt ut en del av mjölken och tillsatt grädde istället och det blir också bra. 
Men för det mesta gör jag en helt klassisk bechamelsås. 
 
 
Så här gjorde jag min lasagne. 
 
Recept:
 
1 pkt lasagne plattor - 500 g 
700 - 1000 g  valfri färs - (bland, nöt, vege färs) 
2 gul lök 
1 - 2 vitlöks klyfta 
1 burk passerad tomat - 400 g ( går bra med krossad tomat också) 
2 msk tomatpure
Salt - efter tycke
Peppar- efter tycke
1 msk Basilika/torkad - ( kan uteslutas) 
1 msk Grillkrydda - eller efter tycke. 
 
Riven ost - mängd efter tycke.
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Hacka löken.
Ta fram en stekpanna. 
Hätta upp 2 msk smör eller raps olja. 
Fräs löken tills den mjuknar och tar färg. 
Tillsätt vitlöken som du antingen finhackar eller pressar. 
Rör runt.
Tillsätt färsen och bryn färsen tills den tar färg. 
Tillsätt kryddor efter behag. 
Jag brukar ringla i lite av alla  på känn. 
Tillsätt passerade tomater och rör runt. 
Tillsätt tillsist tomatpuren. 
Smaka av och krydda mer om det behövs.
 
Ställ åt sidan.
 
 
Bechamelsås / så här gör jag :
 
100 - 125 g smör
1 dl vetemjöl 
12 - 13 dl mjölk 3% 
Salt 
Peppar 
Lite riven muskotnöt ( kan uteslutas) 
 
Smält smöret i en kastrull.
 
När smöret är smält tillsätter du vetemjölen under omrörning. 
Rör runt tills vetemjölen är helt utblandad. 
 
Tillsätt sedan lite mjölk i taget under omrörning, därefter  salt och peppar. 
 
Låt såsen sjuda upp och rör runt ofta. 
Riv ner lite muskotnöt. 
 
Sänk värmen och låt såsen sjuda ca 5-7 minuter eller tills du märker att den har tjocknat och känns klar. 
Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.
 
Du kan även riva i lite ost i såsen. 
 
Såsen ska nu ha tjocknat. 
Ta av från plattan. 
 
 
Ta fram en större ugnsform. 
Häll lite sås i botten på formen. 
Lägg på lasagneplattor.
 
Därefter köttfärsen. 
Lägg riven ost över färsen och häll ett jämt lager sås över osten. 
 
Fortsätt att varva så 2 omgångar till. 
 
 
Avsluta med lasagnplattor och häll rikligt med sås över ytan. 
Toppa därefter med riven ost.
 
Grädda i mitten av ugnen ca 40 - 45 minuter. 
Prova med en sticka om du är osäker.
 
Plattorna ska vara mjuka. 
 
Låt svalna något.
Servera med en krispig och god sallad. 
 
 
Eller så kan du göra så här som jag oftast gör.
 
När du har lagt dem sista lasagneplattorna.
Ringla över rikligt mes sås.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Ta ut lasagnen och toppa  med riven ost. 
Grädda ytterligare 20 -25 minuter.
Känn med en sticka så att lasagneplattorna är mjuka.
Ta ut och låt svalna något innan servering.
 
Smaklig spis :)