Podvarak - Ugnsgratinerad surkålsgryta med rökta revben och kött.

Podvarak
Ugnsgratinerad surkålsgryta med rökta revben/bröstben och kött. 

Denna surkålsgryta är en riktig husmanskost i Serbien men görs säkert  även i andra delar av forna Jugoslavien. 
Först får grytan puttra en bra stund på spisen  för att sedan bli gyllenbrun och avslutas i ugnen. 
Grytan görs på många olika vis, vissa använder även morot och ris, men här har jag valt att göra så som mina föräldrar brukade göra under min uppväxt. 

Traditionellt serveras grytan med ett majsbröd men det är även väldigt gott att servera med majsmuffins och lite creme fraîche. 
Recept på goda majsmuffins hittar ni här :

Majsmuffins - projice

En smakrik husmanskost från Balkan som man absolut ska prova om man tycker om surkål.  

Recept : 

1 sukålshuvud a ca 1 1/2  kg eller 2 st strimlad surkål i burk. 
Ca 250 g stekfläsk eller sidfläsk. 
Ca 400 g rökta revben eller bröstben
Ca 400 g rökt ytterfile,valfri köttbit eller kryddstark korv.
2 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 1/2 msk aleva paprikapulver ( mald paprikapulver från balkan) 
2 1/2 msk  vegeta ( allkrydda från balkan) 
5 pepparkorn
2-3 lagerblad
1/2 dl rapsolja 
Svart peppar - efter tycke
Salt - efter tycke 

Gör så här. 
Strimla/hacka surkålen.
Skiva dem rökta revbenen/bröstben/köttet  i mindre bitar. 
Skiva/tärna sidfläsk, lök, purjolök, och vitlök.

Hätta upp en kastrull med ca 1/2 del rapsolja. 
Lägg i löken och fräs på hög värme. 
Tillsätt sidfläsket och låt det fräsa med tills löken mjuknar. Tillsätt vitlöken och tillsist purjolöken och fräs ytterligare en liten stund. 

Tillsätt surkålen och blanda allt väl. 
Tillsätt kryddorna, lagerblad och.ca 3 dl vatten och låt allt puttra på svag värme ca 30 minuter. 
Rör om då och då. 
Tillsätt dem rökta revbenen, köttbitarna och låt allt puttra ytterligare en 1 - 1 1/2 h .
Rör om då och då så att kålen inte bränner fast. 
Kålen ska vara brunare i färgen och mjuk når det är färdigt. 

Undertiden: 
Sätt på ugnen på 200 grader.

Ta fram en större ugnsform och smörj in den med lite rapsolja. 
Häll över kålgrytan i ugnsformen, ringla lite rapsolja över hela  och grädda på näst nedersta falsen  ytterligare ca 30- 40 minuter eller tills kålgrytan har fått en fin färg på ytan. 
Servera gärna med majsmuffins/majsbröd och lite creme fraîche om önskas. 

Smaklig spis :) 

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: