Layer Cake -smak av morotskaka-Italiensk marängsmörkräm.

Det är inte ofta jag klappar mig själv på axeln och tycker att jag har gjort något riktigt bra. Men igår gav jag mig själv en liten klapp. 
Tyckte att jag hade gjort ett bra jobb med min tårta. 
Dock så såg jag några småskavanker I efterhand uppe på toppen som jag rättade till och slätade ut innan  gästerna kom. 😁👍
 
 
Jag älskar att spritsa och dekorera tårtor och bakverk med smörkräm av alla dess slag. 
Tycker det är så kul och utmanar mig själv gärna. 
Dock så önskar jag att det hade funnits mer tid till det. 
Men det kanske kommer det med. 
 
Allt som finns dekorerat på tårtan har jag spritsat med wiltons tyllar. 
 
Jag har använt mig av :
 
2D - till dem mörkare grå dekorationerna 
352 - till bladen 
104 - till dem ljusgrå/vita blommorna och dem vita rosorna. 
81 - till dem stora vita blommorna
8 - till dem små ljusröda knopparna
6 - till grenarna 
 
Färgerna är också Wiltons.(pastafärger) 
 
 
Det finns olika typer av smörkräm och jag valde att använda mig av Italiensk marängsmörkräm. 
 
Lättarbetad och det bästa alternativet med tanke på tårtans smaker. 
 
Jag valde även att göra dubbel sats Italiensk marängsmörkräm då jag skulle ha det både till att täcka en rätt så hög tårta och till all dekoration. 
 
Det blev även en hel del kräm över. 
Den har jag fryst ner och kommer säkert till användning när utrymme ges. 
 
Men nu ska jag övergå till att berätta hur jag har gjort. 
 
Recepten kommer här : 
 
Morotskakstårta - layer cake 
( 4 lager ) 

24 cm springform. 
 
Recept : 
3dl mjöl
3 dl socker
3 ägg
3 tak bakpulver
2 dl rapsolja
1 msk vanilj socker
1 msk kanel 
1 tsk kardemumma 
5 dl riven morot.
 
Gör 2 st sådana satser. 
 
Sätt ugnen på 150 grader 
Smörj och bröa formen/ formerna. 
Vispa ägg och socker poröst. 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 
Häll dem torra ingredienserna i äggbunken. 
Tillsätt moroten och oljan. Rör runt till en jämn smet. 
Grädda ca 50 - 60 min. 
Känn med sticka då och då om kakan är färdiggräddad. Stickan ska vara torr. 
Låt svalna helt innan du delar den. 
 
Jag ville ha tjocka bottnar och skar mina morotskakor i 2 delar. 
Totalt 4 bottnar. 
 
 
 
 
 
 
Fyllning till tårtan:
Recept: 
 
600 g färskost - typ Philadelphia eller Icas färskost,
1 msk vaniljsocker 
300 g smält smör 
10 dl florsocker. 
 
Räcker till 3 lager. 
 
Lägg i allt i en bunke ( smöret sist) 
Blanda/vispa ihop till en slät kräm. 
 
Jag vispade ihop med en handvisp. 
 
 
Italiensk Marängsmörkräm  med smak av apelsin. : 
 
Recept 
Obs ! dubbelsats! 
1 sats räcker till att täcka en normalstor tårta. 
 
Steg 1
300 g äggvita
50 g socker
Vispas till en maräng som bildar toppar. 
 
Steg 2 
500g socker
2 1/2 dl vatten 
Kokas till en temperatur av ca 120 grader. 
 
Steg 3 
ca 900 g rumstepererat smör skivat i små kuber. 
 
När sockerlagen har uppnått sin temperatur ska den strilas försiktigt med mindre stråle ner i marängbunken samtidigt som du vispar på medel hastighet. 
När sockerlagen är ner strilad öka hastigheten till hög och vispa tills utsidan på bunken känns sval igen. 
 
Därefter vispar du på medel och tillsätter en liten kub rumstempererad smör i taget. Vänta ca 10 sekunder innan du sätter i nästa kub. Vispa så ända tills allt smör är i. 
Tillsätt ca 1dl pressad apelsinsaft och fortsätt vispa tills allt är väl blandat. ( tillsätt lite saft i taget) 
 
 
Du kan skippa apelsinsaften och tillsätta lite citron, vaniljextrakt/vaniljsocker istället.
 
 
Montering: 
Dela morotskakan tvärs över mitten. 
Lägg en botten. Bred på ett lager av fyllning och lägg på nästa botten. 
Gör så med dem andra två också och lägg över sista botten. 
 
Lägg marängsmörkrämen i en spritspåse, klipp av toppen och spritsa runt tårtan. 
 
Vill du ha två färger som jag, börja med den mörkaste under.
 
 

Släta ut med en spatel medan du snurrar på tårtan så att du får en jämn och fin yta. 

Ta bort överflödig kräm, torka av spateln och fortsätt släta ut så att det blir jämt och fint. 
 
Spritsa med valfria dekorationer/ blommor osv. 
Endast fantasin kan begränsa dig.
 
 

Ni hittar mig även på : 

Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök
 
Smaklig spis och lycka till. 
1 Anonym skriven

Hej,

Ska göra denna i helgen... Undrar hur tjockt med fyllning du har i mellan bottnarna?
/Mimmi.

Svar: Hej Mimmi, så kul 👍😊 jag delade upp krämen i 3 ca lika stora delar. Det blir gott om kräm emellan bottnarna. Fyll gärna bottnarna dagen innan och plasta in hela. Den blir ännu godare då. Dekorera dagen efter. 😊
snilleskök.se

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: