Nu har vi här hemma bakat årets första omgång av Semlor eller som vi Skåningar säger, fastlagsbullar. 
Kärt barn har många namn.
 
 
Själva ordet semla kommer från latinets Simila som betyder vetemjöl, och förknippas enbart med vetebullen. 
 
 
Dagens traditionella semla med mandelmassa och grädde skapades under 1800 - talets mitt men spreds vida runt på 1930 - talet. 
 
Nu under 2000 - talet har det uppkommit en sjö av semlevarianter. 
Själv tycker jag det är kul med nytänk men när det kommer till val tar jag gärna en klassisk. 
 
Receptet här är just klassiskt och kommer från " sju sorters kakor " 
 
eftersom jag bakade ihop med mina barn så fick jag nöja mig med att behålla tre klassiska och resten av semlorna skulle minsann vara färgglada 😁😉
 
Vill du göra färgglada semlor är det bara till att lägga i lite valfri hushållsfärg/pastafärg i den vispade grädden och blanda. 😊 
 
Recept på bullar : 
ca 12 - 15 
( från sju sorters kakor) 
 
1 pkt jäst - 50 g 
3 dl mjölk
100 g margarin
1 dl strösocker
1 ägg 
9 + 1 dl vetemjöl.
1/2 tsk salt 
1/2 tsk hjorthornssalt 
1/2 tsk stött kardemumma - om önskas. 
 
Till fyllning:
3 - 5 dl vispgrädde 
150 - 200 g mandelmassa 
2 - 4 msk mjölk
 
Till pensling 
1 ägg 
 
Gör så här : 
 
Smällt smöret i en kastrull. 
Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. 
 
Smula jästen i en bunke. 
Tillsätt salt, socker, degspad och ägg. 
Blanda väl. 
Tillsätt hjorthornssalt och mjölet, ( börja med 9 dl) och arbeta upp en smidig och fin deg. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. 
Låt degen jäsa i bunken ca 10 minuter. 
Ta ut degen på bakbordet och knåda  ytterligare en liten stund. 
 
Dela degen i ca 12 - 15 jämn stora bitar och baka ut runda släta bullar. 
 
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa länge och väl.  Ca 60 - 90 minuter.
 
Sätt ugnen på 250 grader.
 
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. 
Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. 
Låt svalna helt. 
 
 
Riv mandelmassan och rör ihop med några msk mjölk så att det blir en krämig massa. 
Börja med 2 msk mjölk och tillsätt 1 msk i taget, till önskad konsistens. 
 
Vispa vispgrädde.
 
Fylla semlan : 
Skär av ett lock på bullen. 
Gröp ur lite av inkråmet från bullen och bred/spritsa på  mandelmassan. 
 
Spritsa/klicka önskad mängd grädde och lägg på locket. 
Sikta lite florsocker över. 
 
 

smaklig spis :)