Moussaka-Musaka

Nu har jag uppdaterat mitt gamla inlägg på Musaka med lite fräschare bilder. 

 
Moussaka är en ständigt återkommande rätt hos mig ända sedan barnsben och en vanlig rätt på hela Balkanhalvön.
 
Moussaka görs på olika sätt beroende på tradition och vilken del av balkan den kommer ifrån. 
 
 
Här har jag gjort en helt vanlig klassisk moussaka som jag är uppvuxen med.
 
Denna innehåller  ingen abourgine och är kryddad med traditionella kryddor från balkan.  
 
Moussakan serverar jag med en syrlig klassisk sallad också från balkan, med lök, gurka och tomater. 
 
Enkelt att göra och gott. 
 
Recept på min moussaka kommer här:
 
Ca 700 Köttfärs ( valfri) 
2 gula lökar 
1/2 purjolök ( om önskas) 
Salt 
Peppar 
Ca 2 msk Vegeta 
Ca 2 tsk Paprikapulver
Grillkrydda - om önskas 
2ägg 
Ca 1-1 1/2 kg potatis. 
5-6 dl mjölk/grädde  ( du kan använda enbart mjölk eller enbart grädde) 
Ca 2 dl creme fraishe ( kan uteslutas) 
Raps olja/smör till stekning.
 
Gör så här: 
 
Skala potatisen, skiva lagom stora runda skivor och lägg dem i en skål med kallt vatten så länge. 
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Fin hacka löken och pujolöken. 
Häll rikligt med raps olja i en kastrull/stekpanna
 
Tillsätt löken och bryn tills den börjar ta färg.
 
Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med.
Tillsättt köttet och bryn tills det börjar bli klart. 
Tillsätt vegeta, paprika pulver, lite salt och peppar och om du gör som jag även lite grill krydda. 
 
När köttet är färdig brynt, smaka av och tillsätt mer kryddor om så behövs. 
 
Ta fram en ugnsform. 
Lägg skivade potatisar så att det täcker hela botten.
Lägg sedan köttfärs över potatisen. 
Varva så tills köttfärsen är slut.
Överst lägger du potatis.
 
Gör äggstanningen:
Vispa ihop ägg + grädde/mjölk i en skål.
Häll  äggstanningen över hela 
ytan.
Bred ut creme fraichen ( om önskas)  över potatisen. 
 
Grädda på nedre delen av ugnen ca 45- 50 minuter eller tills potatisen har fått en fin färg på ytan. (känn annars med en sticka så att potatisen är färdig.) 
 
 
 
 
 
Låt moussakan sedan vila och sätta sig en stund innan servering. 
 
Smaklig spis :)
 
 

Skriv inläggstext 

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: