Cookies med smak av jordnöt, pistage och mjölkchoklad.

Jag har haft min stora tjej som numera bor i Stockholm på besök ett par dagar över semestern. 
Härliga dagar med syskonmys och avkoppling.
Jag hann även baka lite. 
Det blev lite smått och gott som skulle få följa med henne upp till Stockholm. 
Bland annat så bakade jag dessa kakorna. 
Cookies med smak av jordnöt, pistage och mjölkchoklad. 

Till min lättnad fick jag sen veta att dem klarade några timmars tågfärd utan en skroma och blev uppskattade. 


Dessa är en variant på buckeye brownie cookies som är en av mina absoluta favoriter bland småkakor.

Receptet på buckeye brownie cookies hittar ni här på bloggen i kategorin " småkakor" 

Nu över till dessa godingar.

Så här gjorde jag: 

Recept : 

Ca 20 - 24 cookies 

200g  ljus bakchoklad  
30 g  smör
2 ägg
1,2 dl strösocker = 1 dl + 4 tsk
1/2 tsk vanilj extrakt
1,2 dl vetemjöl = 1 dl + 4 tsk
1/2 tsk bakpulver. 
 
Till topping :
 
2,5 dl  jordnötssmör
2 dl florsocker. 
Ca 75 -100 g pistagenötter
 
Översta lagret :
200 g mjölk choklad. 
 

Gör så här: 
 
Till cookies.
 
Smält smör och 200 g choklad över ett vattenbad, eller i micron.
Blanda väl tills allt är smält och låt svalna lite. 
 
Ta fram en bunke och lägg i 
ägg, socker och vaniljsocker.
Vispa så att det blir poröst.
 
Blanda mjöl med bakpulver i en skål. 
 
Rör ner den avsvalnade chokladen i äggsmeten och blanda. 
Häll ner mjöl i omgångar och rör runt tills du har en jämn smet. 
 
Ställ smeten en stund i kylen så den stelnar. (ca 15 - 20 minuter)
Den ska stelna så pass så att du kan rulla bollar.  
 
Undertiden smeten stelnar: 
 
Sätt ugnen på 175 grader.

Forma ca 20 - 24 bollar och lägg dem på  2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
Tänk på att ha gott om mellanrum mellan bollarna då dem flyter ut i ugnen. 

Grädda ca 10 min i mitten av ugnen. Dem ska vara hårda på ytan men små mjuka inne i.
 
Ta ut och låt svalna en liten stund på 
plåten innan du lägger över dem på galler. 

Under tiden kakorna svalnar :

Nu till topping:

Mixa pistagenötterna i en matberedare till önskad konsistens. 
Rör sen ihop jordnötssmör, nötter och florsocker till en jämn massa.
Forma och rulla lika många jordnötsbollar som färdiga cookies.
Lägg dem på ett fat och ställ in bollarna i kylen en liten stund. 

Ta fram bollarna ur kylen, platta till dem med handflatan och lägg dem försiktigt över dina cookies.
Översta toppingen :
Smält chokladen,  låt svala lite och häll med matsked över jordnötsfyllningen. 
 
Låt chokladen stelna på kakorna innan servering. 

Nu kan du bjuda på en  god och lyxig cookie som är svår att motstå! 
Smaklig spis :) 
 
Jag finns även på :
 
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök 

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: