Piroger med tacofyllning

Piroger med tacofyllning

Jag och små kidsen har haft en härlig bakstund ihop.
Vi bakade piroger och alla tyckte det var både roligt och super gott.
Och jag måste poängtera att dem var jätte duktiga och gjorde jätte fina piroger.
Det ända jag fick göra, var att fixa färsen, ( med deras hjälp) kavla ut, pensla och hålla koll på tiden i ugnen.
Resten hade killarna stenkoll på.

Eftersom taco middag är en stor favorit hos dem mindre kidsen här hemma så bestämde vi oss för att fylla våra piroger med taco fyllning.

Super goda blev dem!

Recept kommer här:
Ca 25 st

Till deg:
1pkt jäst - 50g
5 dl mjölk
200 g smör
2 tsk salt
1 tsk socker
Ca 12 dl vetemjöl special.


Till fyllning:
Ca 700 g blandfärs eller valfri färs.
1 påse taco krydda - (30-40g)
1 burk taco sås- mild. Ca 230g
1 röd paprika
1 dl majs - kan uteslutas
Smör/rapsolja till stekning
Salt


Gör så här:

Smula jäst i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm så att det blir fingervarmt.

Häll över lite av mjölkblandningen i jäst bunken och rör runt tills jästen är upplöst. Häll i resterande mjölk och rör runt.
Tillsätt salt, socker och ca 10 dl av mjölen rör ihop till en deg.
Tillsätt nu lite mjöl i taget tills du har en smidig deg.

Täck degen med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.


Undertiden degen jäser:

Hetta upp en stekpanna med smör/rapsolja.
Bryn färsen och tillsätt paprikan.
Stek tills färsen börjar bli klar och paprikan mjuknat.
Tillsätt majs, tacokrydda, sås och låt allt puttra en liten stund.
Ta av från plattan.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta ut degen på ett mjölat underlag.
Knåda igenom och tillsätt lite mjöl om det behövs.

Dela degen i två delar.
Kavla ut ena halvan så att degen är ca 1/2 cm tjock.

Ta fram en skål ca 13-15 cm i diameter.
Stansa ut rundlar.
Kavla ut rundeln lite till.

Lägg i ca 1 1/2 - 2 msk fyllning i mitten eller strax under mitten ( mot dig) vik över den andra deghalvan. Tryck till i kanterna och nagga kanterna med gaffel så att färsen är helt sluten.
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
Fortsätt så tills du har fyllt plåten.

Pensla med ägg, nagga därefter kanterna lite till och grädda i mitten av ugnen ca 13 minuter
(225 grader) eller tills pirogerna har fått en fin färg på ytan.

Severa med en god sallad och njut!
Pssst.. ! Jag tjuvstartade med en liten tugga 😁😉

Smaklig spis :)

Jag finns även på:
instagram @lillameee
Fb - Snilleskök

Kram ❤️

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: