Jordgubb/grädd tårta med kladdkake botten.

Jag tycker om att överraska med något hembakat när jag är bortbjuden. 
I mån av tid givetvis. 
Både jag och mina nära vänner är rätt spontana, träffas då det finns någon minut över och det behöver inte vara avancerat runt oss. 

Så blev det även denna gången. 
Med kort varsel var vi bjudna på fika. 
( födelsedags fika men det var ju inte så viktigt så de ville väninnan inte lägga fokus på och nämna, men det räknade listiga jag  ut själv, he he 😉) 

Förutom en lite present ville jag ändå överaska med något litet men det fick bli något som inte tog för mycket tid då jag skulle röra ihop det när  jag kom hem på eftermiddagen och fikan var bestämd vid 18 😁 

Kände för att trotsa molnen och ta med mig sommar och värme. 
Jordgubbar och grädde var givet ! 
Det blev en grädd och jordgubbs tårta med kladdkake bottnar. 


Och det gick snabbt ! 
In med 2 kladdkakebottnar i ugnen. 
Vispa hit, vispa dit, skiva lite bär, koka lite där och vips!  så stod den färdig i tid. 

Så här gjorde jag : 

Jag gjorde 2 satser i runda bakformer med avtagbara kanter (24 cm) 

En sats till botten. 👇

100g smör. 
2 dl socker 
2 dl mjöl
2 ägg
0,5 dl kakao 
2 msk vaniljsocker
1 stor tsk bakpulver. 

Sätt ugnen på 200 grader

Smält smöret och låt det svalna lite. 
Ta fram en bunke och vispa socker och ägg så att det blir poröst. 
Vänd ner mjölet, bakbulver och vaniljsocker och rör runt. 
Vänd ner smöret och rör ihop till en jämn smet. 

Smörj och bröa en rund  form. ( jag använde 24 cm ) 
Vänd ner smeten och bred ut i formen lätt. 
 
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. 

Nu utgick jag med tiden från min 24 cm form och från min ugn, och ville ha den lite fastare en min vanliga kladdkaka.  
Känn med sticka hur kladdig den är om du är osäker eller så ta ut formen och rör kakan sig för mycket ( dallrar) då är den inte riktigt klar. Låt sedan bottnarna svalna. 

Fyllning 
Glasskräm/gräddkräm 

Vispad grädde 
Vaniljkräm 
Skivade jordubbar ca 600 g  eller  mängd efter tycke. 


Jag använde 
2 dl mjölk, ca  3 msk marsanpulver, blanda till en kräm och sätt en liten stund i kylen. Vispa 2 dl vispgrädde. 
Ta ut marsankrämen, rör ner vispgrädden och blanda väl.
Lägg på glasskrämen och lite skivade jordgubbar. 
(Mängd glasskräm kan du ta efter tycke) 
Lägg på nästa botten och spackla/spritsa  tårtan med vispgrädde. 
Skiva jordgubben i jämnstora bitar. 
Börja lägga jordgubbar längst hela ytterkanten på toppen. 
Lägg sedan en ny rad innanför och fortsätt så tills du är klar och tårtan är täckt med jordgubbar. 

Glansig gele yta 
1/2 dl gelésocker Multi
1/2 dl vatten. 
 
Ta fram en kastrull 
Blanda ner gelésocker och vatten och låt koka upp ca 1 min. 
Ta av från värmen och låt svalna. 
Pensla sedan jordgubbarna rikligt med pensel. 
Ställ in i kylen och låt stå en stund innan servering. 

Gelésocker Multi ser ut så här 👇


Tips ! 
Du kan även göra dubbelsats i en form, 
Grädda ca 30  min och fögylla en vanlig stor kladdkaka så här. 
Prova även då med sticka  efter 25 minuter och se hur kladdig den är. Grädda lite till och prova igen om du inte vill ha den så kladdig. 
Hemma hos oss tycker vi om när den är gosigt kladdig 😁 



Smaklig spis :) 








Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: