Grekiskt oliv och ägg bröd.

Ett nygräddat hembakat bröd är något av det bästa jag vet. 
Jag är uppvuxen med mycket brödbak. 
Det bakades ofta och gärna i flickhemmet. 
Fast då var jag själv inte intresserad av att hjälpa till att baka utan mest av att äta de nybakde godsakerna. 😁 

Jag är född och uppvuxen i Malmö med föräldrar som kommer från Serbien och på Balkan äter man mycket bröd och bröd serveras alltid vid middagsbordet i princip.
Varje gång jag bakar bröd så blir jag påmind om köket i flickhemmet och hur gott det var med mammas nybakade bröd. 😊 härliga minnen 💕

Själv bakade jag detta grekiska bröd med grekiska fyllda oliver och ägg. 


Så här gjorde jag: 

Recept  2 bröd 

1 jäst - 50 g
5 dl filmjölk 
2 tsk salt
1/2 dl olivolja 
4 stora kokta ägg 
150 g stora fyllda grekiska oliver. 
10-12 dl vetemjöl special. 

Smula ner jästen i en bunke.
Värm ca 2 dl av filmjölken så att den blir fingervarm och lös upp den i jästen. 

Tillsätt resten av filmjölken, olja, salt och tillsätt hälften av mjölet och arbeta  upp degen. ( gärna i bakmaskin då vetemjöl special bör arbetas in lite längre än vanlig vetemjöl. Det går bra att även knåda för hand, tänk på att knåda lite mer än vanlig vetemjöl.) 
Tillsätt sen vetemjöl tills du har en smidig deg. 

Täck med bakduk och låt jäsa ca 45- 60 min.  ( jag lät min jäsa ca 60 min) 

Knåda igenom degen på ett mjölat underlag och dela på två jämn stora bitar. 

Kavla ut en bit till en rektangel ca 1cm tjock. 



Strö hackade/skivade oliver över ytan. 
Lägg äggklyfter längst  långsidans   kant. Inte ända ut i kanten. Lämna ca 3 cm fritt. Vill du så kan du lägga dem längre in mot mitten också. 


Rulla ihop ( som rulltårta) från den äggfria sidan. 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, eller i en bakform.
Lägg skarven neråt, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader 


Grädda på nedersta falsen i en förvärmd  ugn. 
Ca 40-45 minuter eller tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg på ytan. 
Ta ut, sprinkla lite vatten över ytan och täck med bakduk en stund. 



Smaklig spis :) 

 


Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: