Jag är en av dem som inte brukar planera mina middagar dag för dag.  Utgår nästan alltid från att öppna frysen och titta in.
Det brukar alltid vara något som ögonen fastnar för. 
Denna gången fastnade ögonen på en påse wokgrönsaker. 
Påsen gav mig inspiration även om den inte kom till användning. 
Det skulle få bli en enkel nudelwok med 
Friterade kycklingstavar och kall chilisås som stavarna kunde doppas i. 




Hade vitkål, morötter och purjolök som behövde komma till användning och jag valde att jobba med dem grönsakerna istället. 
Däremot så  fanns det bara snabbnudlar hemma men det fick gå. 
Chilisåsen gjorde jag också av det som fanns hemma. 
Som man säger många gånger : 
Man tager vad man haver. 

Du kan även panera kycklingstavarna och steka dem i stekpannan. Blir jätte gott det med. 


4 st kycklingfiléer   Ca 4-6 pers

Till marinaden använde jag: 
Rapsolja
Flytande honung. 
Grillkrydda
Kycklingkrydda
Kinesisk soja
Vitlöks klyfta/vitlökspulver 
Salt
Chili/garlic krydda . 

Dela kycklingfilen så att den blir hälften så tjock. 
Skär kycklingen i lagom stora remsor på längden. 
Lägg dem sedan i en bunke. 
Ringla lite rapsolja, flytande honung, strö samtliga kryddor du vill använda. 
Fin hacka/pressa vitlöken och ringla i lite soya.


Blanda allt väl, plasta in och låt sedan dra flera timmar i kylen om möjligt. 

Till panering: 
3 uppvispade ägg 
1 påse panko 
( panko är ett asiatiskt ströbröd som blir väldigt krispigt vid panering/fritering.
Du hitter det i påsen i flesta matbutikerna vid asiatiska produkter) 

Till Nudelwok : 
4 pkt ( 85 g st ) snabbnudlar ( tog vad som fanns hemma) 
1/4 del av ett vitkålshuvud. 
2 stora morötter skurna i tunna slantar.
1 purjolök - använde hela den gröna delen. ( bladen) 
4 msk oyster sauce
3 msk sesam olja
3 msk sweet soya sause
2 msk fish sauce 
Lite malen ingefära 
Salt 
Lite chili/garlic krydda.

Till kall chilisås använde jag ;
Ca 2 dl gräddfil
Ca 1 dl sweet chili sauce 
1 nypa salt 
Lite chili flakes på toppen om man gillar starkt. 
Rör i hop allt och låt dra en stund. 
( gott att doppa dem krispiga kyckling stavarna i ) 


Ta fram din fritös eller hätta upp rikligt med olja i en kastrull. Ca 1 liter rapsolja /frityrolja. 

Vänd den marinerade kycklingen i uppvispade ägg och sedan i panko. 
Fritera på 170 grader ett par minuter. 
Tills paneringen har fått en fin gyllenbrun yta.  
Lägg sedan kyckling bitarna på lite hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp. 

Koka nudlarna enligt anvisning och sila av. 
Eller gör som jag. 
Hätta upp rikligt med vatten i en vattenkokare
Lägg snabbnudlarna i en värmetålig bunke och höll över det heta vattnet. 
Låt sedan stå och svälla tills dem känns färdiga. Sila av. 

Strimla vitkålen, skär morrötter tunt i stavar. Skiva porjolöken. 

Hätta upp 2 msk rapsolja i en wok/stekpanna. 
Lägg i den strimlade vitkålen och fräs tills vitkålen börjar mjukna. 
Tillsätt sedan moroten och fräs tills moroten börjar mjukna lite. 
Tillsist lägger du i purjolöken och fräser allt ytterligare en liten stund. 



Låt det gärna vara lite tuggmotstånd kvar i grönsakerna när dem är färdig frästa. 
Lägg i sesamolja, oyster sauce ,fish sauce , sweet soya sauce och blanda väl. 
Ös i dem silade nudlarna och tillsätt kryddor ( mängd efter tycke.) 
Rör runt så allt blandas väl. 


Smaka av och tillsätt ytterligare kryddor, llite oyster sauce, fish sauce om  det behövs. 
Sprikla lite sesamfrön överst om du vill.
Våga krydda och smaka av. 



Jag är lite försiktig då jag har mindre barn som inte är så glada för stark mat. 

Dem här kyckling stavarna är jätte goda att servera i en krispig sallad med lite grönsaker och sweet chili sås. 

Kommer lägga in dem i ett separat inlägg så att dem finns lättare tillgängliga då dem kan serveras med olika tillbehör. 


Riktigt smaskigt ! Prova. 

Smaklig spis :)