Gräddtårta med rostad mandel och bär.

Idag görs det tårtor av så många olika slag men en tårta som går hem hos dem flesta, det är just en hederlig gräddtårta. 
Ibland behöver det inte vara så kompliserat men ändå så gott ! 
Denna har jag dock pimpat med rostade mandelspån och lite frukt och bär. 
Det skulle vara en enkel men fin tårta till studenten  som skulle passa många smaklökar. 





Den blev verkligen uppskattad och väldigt god och så här såg den ut när vi bar iväg på studenfest. 




Några flaggor och en liten studentmössa fick även pryda toppen. 

Så här gjorde jag. 
Recept. 

Tårtbotten - hembakad eller köpt. (recept finns nedan) 
1 burk - 400 g drottningsylt
250 g hackade jordgubbar till fyllning 
5 dl vispgrädde 
Glasskräm till ett lager.  ( recept finns nedan) 
5 dl vispgrädde 
3 1/2 påsar rostade mandelspån
1 passionsfruk
Blåbär ( färska-valfri mängd) 
Hallon ( färska - valfri mängd) 
Jordgubbar ( färska, till garnering - valfri mängd) 

Montering : 
Bred ett tjockt lager av drottningssylten på första botten. 


Lägg på andra botten. 
Skiva jordubbar i mindre bitar


Blanda i hop dem skivade jordgubbarna med glasskrämen och bred på nästa lager. 


Lägg på sista botten och täck hela tårtan med ett lager vispad grädde. 
Nu kommer vi till den lite pilligare delen 😁
Dutta på dem rostade mandelspånen med handflatan så gott det går och finjustera genom att klista på dem en och en där det inte har fastnat. Lite pilligt men absolut värt det. 
Garnera med frukt och bär efter önskemål. 


Smaklig spis :) 



Recept på botten och glasskräm hittar du här 👇


Jag har bakat alla mina tårtbottnar med hjälp av denna 3 lika metoden.
Första gången jag kom i kontakt med detta recept var på en stor baksida på fb. 
Har i efterhand förstått att receptet kommer ursprungligen från helt fantastiskt duktiga : sockerrus.se och lånas även av mig. 



Då jag har gjort stora tårtor har jag använt mig av 8 ägg och  24 cm bakformar) 

Men jag har även använt mig av 6 ägg och 5 ägg. 

Jag har både gjort vanliga och choklad bottnar och alla gånger har det blivit bra. 

I en av mina tårtor ville jag endast ha två tjocka bottnar och då använde jag 5 ägg och i 24 cm form 
Tyckte det blev alldeles i tjocklek som jag önskade.

Tänk på att reglera bakpulver vid mindre mängd ägg och även gräddnings tiden. 

4-5 ägg ca 2 tsk bakpulver ( mindre form ca 16 cm) 
Gräddningstid ca 25-30 minuter 

6 ägg ca 2 1/2 tsk bakpulver (ca 20 cm form)  
Gräddningstid ca 35 minuter

8 ägg ca 3 tsk bakpulver. (24 cm form) 
Gräddningstid ca 45 minuter. 


Tillvägagångssätt : 

Botten  på " tre lika delar" metoden.

Jag tar fram tre lika stora glas.
Jag använde 8ägg i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker i det andra glaset (Lika högt som äggen )
I de tredje glaset mätte jag upp lika delar mjöl och potatismjöl mjöl, plus 3 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker. 
Rör om ordentligt så att bakpulver och mjölblandningen är väl blandad. 

Vill du göra chokladbottnar då använder du lika mängd, mjöl, potatismjöl och kakao + 3 tsk bakpulver i mjölglaset. 
Alltså 1/3 mjöl, 1/3 potatismjöl, 1/3 kakao och 3 tsk bakpulver. 

Det är bara till att försöka mäta upp med ögonmått, så gör jag. 



Jag använde mig av en rund form, 24 cm i diameter, med avtagbara kanter till denna tårta.

Blanda ner ägg och socker glasen i en bunke.
Vispa tills det blir luftigt och puröst. 


Häll i mjölglaset och blanda väl till en fin smet. 



Häll smeten i en smord form och klä gärna insidan av formen med bakplåtspapper. 
Botten blir ganska hög och då finns det ingen risk att den svämmar över utan fortsätter att växa fint i höjden.
Grädda  i nedre ugnen, 175 grader (förvärmd ugn ) ca 45 min.



Låt sedan svalna helt innan du delar den. 


Glasskräm 

Glasskräm får du genom att blanda vispgrädde och vaniljkräm lika delar. 



Recept 
Räcker till 1 lager (stor tårtbotten 24 cm.)  

2 dl vispgrädde 
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver

Vispa grädden.
Vispa marsanpulver med mjölk. 

Rör ner  den vispade grädden  i  vaniljkrämen och blanda väl. 
Nu har du en god glasskräm redo att användas. 




Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: