Tårta med ganache, hallonmousse och karamelliserad mjölk-choklad

Ni vet sådana dagar och tillfällen när det inte vill som man själv vill eller hade tänkt sig. Grrrrrr..
En sådan dag blev det med denna tårtan.
Ganachen ville inte stelna lika snabbt som jag behövde ha den färdig, plus att det var en av årets absolut varmaste dagar, och att spritsa med mina händer som alltid är varma oavsett årstid var inte heller det lättaste.. Det bara smälter iväg... Grrrrr..!! Ha ha...

Ja ja.. Men det blev ändå än tårta, även om den inte blev som jag hade målat upp den i mitt huvud.
Jag får helt enkelt skylla på mig själv, då jag är en tidsoptimist och planerar inte så mycket i förväg som jag borde göra.
Jag kanske lär mig till nästa gång det ska bakas tårta.

Så här gjorde jag:

Tårta med ganache, hallonmousse och Karamelliserad choklad mjölk.

3 st mörk bakchoklad a 250 g
9 dl grädde
1 tårtbotten
2 pkt ekströms hallonmousse
2 burk karamelliserad choklad mjölk (Chocolate condensed milk)

Tårtbotten
6 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 dl vatten

Vispa socker och ägg så att det blir poröst.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner det i smeten.
Rör ut vetemjölen och häll i vatten.
Rör runt till en jämn smet.

Häll smeten i en smörad form ( min form var en stor hjärt form med avtagbara kanter) grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 50 minuter.
Känn gärna med en sticka då och då.
Stickan ska vara torr.
Ta ut och låt svalna helt.

Dela tårtbotten i 3 jämnstora delar.

Ganache
Jag gjorde min ganache i 3 omgångar.
250g choklad + 3 dl mjölk i varje kastrull.

Bryt chokladen i mindre bitar.
Värm grädden i en kastrull så att den blir riktigt varm men den får inte börja koka.
Ta av från plattan och lägg i chokladen.
Blanda väl till chokladen har smält.
Lägg åt sidan och låt svalna.

Ställ sedan in ganachen i kylskåpet tills den har stelnat helt.
Minst 6 timmar, men gärna över natten.
Skeda upp ganachen i en spritspåse och spritsa efter tycke.

Hallonmousse
Jag använde ekströms Hallonmousse.
Blanda enligt anvisning på förpackningen och ställ in i kylskåpet.

Montering.
Dela tårtbotten i tre delar.

Bred första lagret rikligt med karamelliserad choklad mjölk.

Sätt på nästa tårtbotten och bred på hallonmousse
Lägg på sista delen av tårtbotten.

Jag har använt wiltons 104 tyll till att spritsa sidorna med.

Tyllens tjocka ände ska vara innåt mot tårtbotten och tårtan. . Alltså ska den smala änden peka ut från tårtan när du spritsar. Spritspåsen ska vara upprätt.
Spritsa sedan från den vänstra sidan mot den högra, tillbaka till vänster och sen höger medan du sakta för handen med spritspåsen uppåt mot och över tårtans topp. Fortsätt sedan spritsa runt hela tårtan.

Ställ sedan in i kylskåpet en stund.

Toppen sprisade jag med lite lösare ganache i mitten.
Rosorna spritsade jag med spritsbar ganache och även lite smörkräm i samma spritspåse.
Smörkrämen gjorde jag med 100g smör och ca 2dl florsocker + 1 msk vaniljsocker som vispades ihop och färgades in med lite rosa gele färg.
Jag använde Wiltons 2D tyll.

La även lite dekoratons rosor ( inte ätbara) på toppen.
När jag väl hade plaserat dem där så förstod jag själv INTE varför jag hade lagt dem just där ! Över dem fina rosorna ?! Ha ha.. Måste ha varit värmeslag och att inget annat fungerade som det skulle med denna tårta. 😁
God och chokladrik blev den ändå. 😉
Smaklig spis :)

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: