Fyllda paprikor är något som uppskattas väldigt mycket i min familj.
Då mina stora barn inte äter kött men älskar mammas balkan smaker så fick det bli en vegetarisk balkan varint.
De flesta av mina maträtter som jag har delat med mig av här, har jag även gjort i vegetarisk variant, där jag bara har bytat ut kött mot vegetariska alternativ, qourn och soja produkter som tex qornbitar, fileér, sojakorv, köttbullar osv. Det finns ett stort och mycket gott utbud av vegetariska produkter.

Denna gången använde jag mig av vit spetspaprika.
Givetvis går det bra att använda sig av röd/grön paprika eller helt enkelt sin favorit sort.
Själv föredrar jag röd spets eller vanlig röd paprika då den är sötast i smaken men även denna vita fungerar alldeles utmärkt.


Vill du halvera satsen går det också bra.
Vi var många vid middagsbordet där av recept till ca 6-8 personer.

Så här gör jag.
Recept:

Ca 16 vita spetspaprikor.
1 kg vegetarisk färs ( jag använde anammas)
2 stora gul lök
2 stora vitlöks klyftor
Rapsolja till stekning
2 dl långkornigt ris
2 msk vegeta ( allkrydda från balkan som finns i dem flesta stora mataffärerna eller i utländska affärer)
2 msk mald paprikapulver ( Aleva paprika, finns i dem större mataffärerna) välsorterade Ica, Willys och Citygross ex.
1 tsk svartmalen peppar
1 msk salt.
2-3 skalade potatisar.
3 dl passerad tomat
1 dl vatten.

Gör så här :

Hätta upp en stor stekpanna eller en kastrull med rapsolja.
(Ca 4-5 msk.)
Tillsätt löken och fräs den på hög värme tills den mjuknar.

Tillsätt en 1/2 dl vatten och låt löken fräsa en stund till.
Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en stund.
Häll i den vegetariska färsen och bryn färsen en stund.
Rör runt då och då.
Tillsätt kryddorna, riset och 1 dl vatten.

Bryn ytterligare en liten stund.
Rör runt.
Smaka av och tillsätt mer kryddor om du tycker det beövs.
Ta bort stekpannan/kastrullen från värmen och låt svalna lite medan du förbereder paprikan.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj, skiva av toppen och kärna ur paprikorna.
Skala och skiva potatisen.
Potatisen ska du använda som lock till fyllningen i paprikan.


Fyll paprikorna med färsblandningen och tryck ner en rund potatis på toppen och försegla paprikan.

Fortsätt så tills alla paprikorna är fyllda och förseglade.
Lägg dem sedan i en ugnsform tätt intill varandra.

Tillsätt vatten så att det täcker en 1/3 :del av formens höjd.
Täck formen med folie och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Ta ut formen ur ugnen.
Vänd försiktigt på paprikorna.
Blanda ihop 4dl passerad tomat med 1 dl vatten och 5 msk rapsolja.
Häll över paprikorna och grädda ca 30 minuter till utan folie.

Tills paprikorna är mjuka och har fått en fin yta på toppen.
Låt svalna en stund innan servering.

Servera med lite vitlöksbröd och en klick creme fraiche om så önskas.

Verkligen gott och super smarriga smaker!
Prova !

Smaklig spis