Pljeskavica - Serbisk pannbiff med lepinja/somun och ajvar röra.

I'm in heaven !! 

Detta är sååååå gott och så nära balkanmat man kan komma. 

Idag kände jag för att laga något från balkan och pljeskavice har jag inte gjort på evigheter. 

Det blev pljeskavice med hemma bakade lepinje/somune, ( bröd som tillhör) ajvarröra och lite andra tillbehör. 



Pljeskavica är Serbisk pannbiffar som serveras över hela forna Jugoslavien men även i andra balkan länder. 



En pljeskavica ska helst serveras grillad i det traditionella  brödet lepinja/somun.
Eller med pommes/klyftpotatis. 
 
Brödet kan du baka själv. 
Finns ett recept här på bloggen under "bröd"  


Annars finns dem att köpa på willys och city gross. 
Där hittar du dem i någon av frysdiskarna. 

Du kan även tillaga pljeskavican i stekpanna som jag gjorde idag. 

Men har du möjlighet att grilla dem så gör det ! Absolut godast grillade. 

Här serverar jag den med lepinja för den som vill ha med bröd, men även hemma friterad potatis och tillbehör. 

Ajvarröran lägger jag också in i ett separat inlägg under " kalla såser och dippor" så att den finns tillgänglig där.


Recept
Ca 1kg blandfärs ( nöt, fläsk) 
2 gul lök ( stora) 
3 vitlöksklyftor ( stora) 
Salt efter tycke   ( jag saltade ordentligt) 
Peppar efter tycke 
1- 1 1/2 dl wishy vatten ( börja med 1 dl) 
1 msk bikarbonat

Riv löken och vitlöken med ett rivjärn. 

Ta fram en bunke och lägg färsen i bunken.
Lägg i den rivna löken. 
Strö i salt och peppar och blanda lite. 
Häll ner wishy vattnet och bikarbonat, knåda färsen riktigt ordentligt, ca 10 minuter. 

Plasta in bunken och ställ i kylskåpet minst 4 timmar. 

Klä en stor skärbräda med aluminium folie och ringla lite rapsolja på ytan och smörj ut oljan.

Klä sedan en liten skärbräda, smörj även den. Du kan använda även en större stekspade, kastrullbotten, eller något annat som du kan platta med. 

Ta ut bunken, knip av en handfull färs, fukta handflatan under vattenkranen och forma en stor boll. 

Lägg bollen på folien. 


Lättast är att göra en eller två färsbollar åt gången. 

Lägg bollarna med god marginal mellan varandra. 
Ta sedan den andra lilla skärbrädan, vänd foliet så det ligger underst och pressa ner brädan över färsbollen så att den blir riktigt platt. 
Ca 8 mm i tjocklek. 


Ju plattare desto bättre, eftersom dem sväller när man steker dem. 


Stek sedan på högre värme ett par minuter på varje sida. Tills biffen har fått en fin färg på ytan. 


Servera gärna med lepinje/somun bröd. 
Lök, ajvar, och kajmak. Går även bra med creme fraiche om inte kajmak hittas. 

Eller med klyftpotatis/pommes och tillbehören. 


Ljuvligt ! 








Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: