Det blev soppa efter barnens önskemål. 
Denna  soppan är vanlig på Balkan och av samma bas gjorde jag denna soppan och en klar knödelsoppa - supa s knedlama. 


Mina barn är glada för klara Balkan  soppor, speciellt  om dem  är gjord helt från grunden. 


Min dotter har frågat i flera dagar efter soppa, men krämpor och sjukhusvistelse kom i vägen. 
Pigg o glad igen fick jag göra henne till lags. 
Det blev favorit soppa till henne. 
Och även denna kyckling soppa som jag gjorde av samma bas. 

Den andra soppan finns i ett separat inlägg om man vill göra knödelsoppa. 


Jag brukar göra så här: 

1 stor kastrull

1 färsk kyckling  ( kyckling delar går också bra.) 

4-5 morötter
I bit purjolök
1 bit rotselleri 
1 bit palsternacka 
1-2 gul lök 
5 Svart pepparkorn 
2 lagerblad 
Vitpeppar- efter tycke
2 msk vegeta 
Salt -efter tycke.
Persilja färsk/frusen

Knödlar -knedle 
1 ägg 
100 g mannagryn 
1 msk rapsolja


Jag köpte en paket soppmix och tillsatte gul lök.  ( finns vid grönsakerna.) 

Lägg kycklingen antingen hel eller i delar i en stor kastrull. 
Häll på rikligt med vatten och låt sedan kycklingen koka upp. 
När vattnet börjar koka, sänk då värmen och låt det sjuda ca 20 minuter. 
Det kommer bildas skum under tiden
Och det tar du bort med hjälp av en sked. 
Skumma av då och då tills det inte finns så mycket skum. 

Undertiden. 
Skala och tärna rotfrukterna och löken grovt. 

Lägg sedan i grönsakern, vegeta, salt, lagerblad, vitpeppar, pepparkorn  och låt det sjuda ytterligare ca 40 minuter på svag värme. 



Sila sedan bort kycklingen och grönsakerna så att du har en klar buljong. 

Lägg tillbaka den silade buljongen  i kastrullen. 

Strimla det kokta kycklingköttet ( mängd efter tycke) och lägg i det i den silade buljongen. 
Jag tog även och la tillbaka lite morotsbitar. 
Sjud upp igen och tillsätt lite persilja.
Låt sjuda ett par minuter. 
Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. 
Ta av från värmen, sätt på lock och låt vila ca 15 minuter. 

Servera och njut.