Knödelsoppa - supa s knedlama.


Denna soppan är vanlig på balkan.
Soppor brukar man alltid äta som förätt vare sig man är bortbjuden eller hemma så serveras det soppor i mängder över balkan. .
 

Just denna klara soppan med knedle/knödel älskar mina stora barn.
Speciellt om den är gjord helt från grunden och med kyckling som bas. 


Min dotter har frågat i flera dagar efter soppan, men krämpor och sjukhusvistelse kom i vägen. 
Pigg o glad igen fick jag göra henne till lags. 
Det blev favorit soppa till henne. 
Och även kyckling soppa som jag gjorde av samma bas. 
Den lägger jag in i ett separat inlägg om man enbart vill göra kycklingsoppa. 


Jag brukar göra så här: 

1 stor kastrull

1 färsk kyckling  ( kyckling delar går också bra.) 

4-5 morötter
I bit purjolök
1 bit rotselleri 
1 bit palsternacka 
1-2 gul lök 
5 Svart pepparkorn 
2 lagerblad 
Vitpeppar- efter tycke
2-3 msk vegeta ( mer om så önskas) 
Salt -efter tycke.
Persilja- mängd efter tycke. 

Knödlar -knedle 
Dem är gjorda av mannagryn. 
1 ägg 
Ca 100 g mannagryn 
1 msk rapsolja


Jag köpte en paket soppmix och tillsatte gul lök.  ( finns vid grönsakerna.) 

Lägg kycklingen antingen hel eller i delar i en stor kastrull. 
Häll på rikligt med vatten och låt sedan kycklingen koka upp. 
När vattnet börjar koka, sänk då värmen och låt det sjuda ca 20 minuter. 
Det kommer bildas skum under tiden
Och det tar du bort med hjälp av en sked. 
Skumma av då och då tills det inte finns så mycket skum kvar. 

Undertiden. 
Skala och tärna rotfrukterna och löken grovt. 

Lägg sedan i grönsakern, vegeta, salt, lagerblad, vitpeppar, pepparkorn  och låt det sjuda ytterligare ca 40 minuter på svag värme. 



Sila sedan bort kycklingen och grönsakerna så att du har en klar buljong. 

Lägg tillbaka den silade buljongen i kastrullen. Jag tog även tillbaka lite morotsbitar. 
Låt den sjuda upp igen.

Under tiden. 
Ta fram en tallrik, vispa upp ägget,tillsätt  mannagrynen och olja. 
Blanda till en jämn smet och låt vila en minut. 

Smeten ska vara lite lös men formbar. 



Ta fram 2 teskedar. 
Skopa upp smet på en tsk och forma till smeten med den andra teskeden så att du får en liten oval på skeden. 



Vänd försiktigt ner smeten  i soppan och låt sjuda med en liten stund ca 7-10 minuter. Tillsätt även persilja 
Ta av kastrullen från värmen sätt på lock och låt soppan vila ca 15 minuter innan servering. 




Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: