Browniekaka med chokladmousse och tryffeltäcke

Jag skulle baka en tårta med browniebotten, men i bland blir det inte som man har tänkt sig. 
Så att den tilltänkta browniebotten fick snällt bli en god browniekaka istället. 


Det gick bra det med, för god och mäktig blev den. 

Och vi fick en oplanerad kaka på köpet. 
Tårtan fick däremot chokladbottnar istället. 

Så här gjorde jag min browniekaka med chokladmousse och tryffeltäcke : 



Brownies 
200 g mörk bak choklad
250 g smör (rums tempererat )
2 ägg
1 ägg gula 
1 dl kakao
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver 
3 dl socker 
1 tsk salt 

Fylling 
Chokladmousse. 
Jag använde ekströms chokladmousse och blandade enligt anvisning. 
Dock satte jag i en msk marsanpulver i första skedet. 

Tryffeltäcke

200 g mörk bakchoklad 
3 dl grädde 
1 tsk smör
Hetta upp grädden i en kastrull. 
Den ska bli riktigt varm men inte koka. 
Ta sedan av från plattan och rör ner chokladen. 
Blanda väl. 
Tillsätt smöret och rör runt till en jämn och slät tryffel. 
Låt sedan svalna, den ska fortfarande vara lös men något tjockare när du häller över den på kakan. 


Sätt på ugnen på 160 grader
Smörj eller klä en bakform. ( jag använde rund 24 cm, men det går lika bra med en fyrkantig.) 

Smält chokladen och låt den svalna. 
Vispa rumstempererat smör och socker så att det blir fluffigt. 
Ta elvispen till hjälp. 
Tillsätt sedan ett ägg i taget, samt äggulan. (Vispa mellan varje ägg du tillsätter i smeten) 

Rör sedan ner den avsvalnade smälta chokladen och rör om. ( inte med elvisp )

Blanda de torra ingredienserna ordentligt i en bunke. 
Häll mjöl blandningen i äggsmeten och vänd försiktigt i hop till en jämn smet. 
Grädda i mitten av ugnen 20 min. 

Känn med en sticka om det är färdigt, annars grädda i någon enstaka minut till. 
Det beror på från ugn till  ugn. 
Mina gräddade jag i 20 minuter.
Låt sedan svalna helt. Sen gör det inget om den är lite kladdig, bara gott tycker jag själv. 

Bred sedan moussen över browniebotten.
Häll över den avsvalnade ganachen, och bred ut den jämt över kakan och ställ in kakan i kylen en bra stund, minst en timme. 
Ju längre den får sätta sig desto godare blir den. 
 
Ta ut en stund innan  servering. Så att kakan hinner bli rumstempererad. 
 



Smaklig spis :) 








Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: