Banoffee paj är en väldigt lättlagad och populär paj och dessutom väldigt god.
Såg ett klipp på nätet med banoffee bollar
och jag kunde inte motså att provbaka dem. 
 
Dem är så enkla  att göra och man behöver endast 4 ingredienser. 
Dessutom är dem goda till kaffet !  
 
Ingredienserna hade jag hemma och slog till ! 
Blev dock besviken på mig själv då jag var övertygad om att jag hade vit choklad i bakskåpet. 
Ville göra hälften med vit choklad och hälften med ljus choklad. 
Öppnar skåpet och .... Nääääää ! Den vita chokladen fanns inte där! 
Mörk fanns men jag ville ha ljus och vit. 
Grrrr... 
Det får helt enkelt provas  vid ett annat tillfälle. 
 
 
Dem här banoffee bollarna är trevliga att bjuda på eller bara göra en mysdag när sötsuget tar vid. 
 
Det du behöver är: 
 
1 paket digestive  400g 
1 stor banan 
1 burk karamelliserad mjölk 
200 gram choklad ljus/mörk eller vit bak choklad. 
 
Mixa digestive  kexen i en mat beredare. 
Har du inte tillgång till en matberedare går det jätte bra att lägga kexen i en påse och kavla med kavel över påsen tills dem blir småsmuliga. 
 
 
Ta ca 5  matskedar av keksen och lägg dem i en skål. Eller krossa några extra kex om du har. Det ska du använda till garnering. 

Lägg dem smulade kexen i en bunke.
Bryt ner bananbitar och tillsätt 2/3 delar av burken med karameliserad mjölk. 
 


Mosa och blanda i hop allt till en jämn smet med hjälp av en gaffel. 
Tycker du smeten känns för tjock tillsätt mer karamelliserad mjölk. Tycker du den är för lös tillsätt lite til kex. 
Jag nöjde mig med så som den var. 
 

Forma bollar i den storleken du vill ha. 
Jag gjorde 20 bollar av min smet. 
 


Det kan bli kletigt i händerna och svårt att rulla. 
Skölj av händerna och det blir genast lättare att rulla igen. 
 
Lägg bollarna i frysen så att dem hårdnar lite. ca 20-30 minuter.
 
Det blir lättare att doppa dem i chokladen sen. 
 
Ta fram en plåt med bakplåtspapper. 
 
Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad. 
Jag smälte min choklad  på medel effekt i micron och rörde runt efter 20 sekunder och sen in i micron en stund till. 
 
Ta ut bollarna ur frysen, forma till  dem på nytt i handen och doppa dem i chokladen.  
Vänd runt med hjälp av en gaffel eller sked. 
Skaka av överflödig choklad och lägg dem på plåten. 
Strö lite av krosset du har i skålen direkt efter medan chokladen är smält så att krosset fastnar. 
Låt sedan stelna.  
 

Lägg den överblivna karamelliserade mjölken i en skål och värm några sekunder i micron. 
(Så att den blir lite mjukare bara.) 
Blanda och ringla kolan över bitarna. 
 
Jag la kolan i spritspåse och ringlade över den. 
Har du ingen spritspåse går det bra med en liten förvaringspåse som du klipper ett litet hål i eller med sked. 
 
Annars kan du använda färdig kolasås till glass, den på tub.
Brukar stå vid glasstillbehör i butikerna. 
 

Ställ in dem i kylen. 
Låt dem gärna stå i rumstemperatur en stund innan servering.