Hemmagjord pepparkaksdeg.

När man helt plötsligt blir sugen på att baka pepparkakor med hemmagjord pepparkaksdeg men inte orkar vänta till dagen efter för att degen ska vila. Då kan du göra som jag med ett gott resultat. 

 
Förvandla ett klassiskt pepparkas recept till en snabb variant som fungerar  alldeles utmärkt att baka ut direkt. 
Gott och sprött blev det ändå vill jag lova. 
 
 

Jag hämtade mina tre gangstrar från fritids igår och det första dem säger när jag kommer :

Mamma det är pepparkakansdag idag och vi ska visst baka pepparkakor idag eller hur ! ( med bestämd ton ) 
 
Vi hade vi i förväg redan bestämt att i helgen kommer deras kompisar över med sin mamma just för att vi ska baka pepparkakor allihop tillsammans.  
Men för att slippa tjat, gnat och ledsna miner så åkte vi hem och bakade pepparkakor. 
Där av blev det denna snabba variant och inte blev vi besvikna ! 
 
 
Så här gjorde jag : 
 
Recept: 
 
300 g smör
5 dl socker
1 1/2 dl sirap
1- 1 1/2 påse pepparkakskrydda.        (färdigblandad ) 
1 msk bikarbonat
2 dl vatten 
1 tsk malen kardemumma (kan uteslutas) 
15 -17 dl vetemjöl.
 
Gör så här : 
 
Ta fram en kastrull. 
Häll i allt utom smör och mjöl. 
Sjud upp och tillsätt smöret. 
Blanda väl till smöret har smält och ta av kastrullen från värmen.  
Låt svalna. 
Häll över smeten i en bunke. ( jag la min smet i bakmaskins bunken) 
 
Tillsätt vetemjölet (ca 15 dl) och arbeta upp en deg. 
Ta ut degen på mjölat underlag och arbeta färdigt degen ( tillsätt resterande vetemjöl lite i taget tills degen  är slät och smidig) 
 
Kavla ut degen, stansa ut  pepparkakor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 5-7 minuter ( beroende på storlek) i mitten av ugnen. 
Låt svalna helt på plåten.
 
Kul hade kidsen och dem fick sina pepparkakor gjorda. 
 
 
 
Smaklig spis. :) 
 
 
 

Smaklig spis :) 

Jag finns även på: 
 
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök.