Rostårta med smak av choklad och glasskräm.

I går så fyllde en av mina fina vänner år. 
Och som ni kanske  vet så tycker jag om att överraska med något litet hembakat. 
Dem gångerna jag bakar tårta är oftast när någon i min familj fyller år eller när jag vill överraska någon.  Det händer inte allt för ofta men det är lika kul varje gång. 
En handfull tårtor har det ändå hunnit bli på bloggen tror jag 😁 

Jag finns även på instagram och fb där jag delar med mig av min vardag i köket.
Ig
Heter: lillameee 
fb 
Snilleskök. 







Där ligger oftast  ingen direkt planering bakom mina överraskningar med tårtor och dekorationer förutom att tårtbotten brukar jag ha gjort färdigt och fryst ner kvällen innan.
Oftast utgår jag av det som finns tillgängligt hemma, och ibland får jag springa rundor till affären när jag kommer på något annat 😁

Helt plötsligt på morgon kvisten  fick jag för mig att jag kanske skulle haft chokladfluff i tårtan då hon tycker om choklad. 
Men först fick det bli en kopp kaffe så jag kommer till liv sen fick fluffen stå till sig i kylskåpet medan jag var på jobb. 

Jag var osäker in i det sista om jag skulle spackla med marängsmörkräm eller smörkräm. 
Det föll sig på smörkräm. 

Sen fick det bli en färggladtårta som kanske kunde muntra upp väninnan lite då hon låg sjuk på sin fina dag. 



Så här gjorde jag : 

Botten  på " tre lika delar" med chokladsmak.

Botten  på " tre lika delar" 

Jag tar fram tre lika stora glas.
Jag använde 8 mindre ägg i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker i det andra glaset (Lika högt som äggen ) och 
 I de tredje glaset mätte jag upp lika delar mjöl, potatismjöl, kakao,  plus 2 tsk bakpulver. 


Rör om ordentligt i mjöl glaset så att bakpulver och mjölblandningen är väl blandade sen. 

Alltså 1/3 mjöl, 1/3 potatismjöl, 1/3 kakao och 2 tsk bakpulver. 

Det är bara till att försöka mäta upp med ögonmått, så gör jag. 

Jag använde mig av en mindre rund form, ca 18-20 cm i diameter.  Där av mindre bakpulver och använder du stora ägg ta hälften så mycket ägg. 4 stycken. 

Blanda ner ägg och socker glasen i en bunke.
Vispa tills det blir luftigt och puröst. 

Häll i mjölglaset och blanda väl till en fin smet. 

Häll smeten i en smord form och klä gärna insidan av formen med bakplåtspapper. 

Botten blir ganska hög och då finns det ingen risk att den svämmar över utan fortsätter att växa fint i höjden.



Grädda  i nedre ugnen, 175 grader (förvärmd ugn ) ca 40-45 min.
Känn gärna med en sticka om du är osäker stickan ska vara torr. 

Låt sedan svalna helt innan du delar botten. 



Chokladfluff görs med grädde och choklad. 
Jätte gott som fyllning i tårtor och det går även bra att spackla tårtor med chokladfluff. 


Chokladfluff
Recept.  
Räcker till att fylla 1 stor tårtbotten 24 cm) 

175 - 200 g valfritt choklad ( jag använde 175g) 
3 dl grädde. 

Bryt chokladen i mindre bitar. 
Värm grädde i en  kastrull.
Den ska bli riktigt varm men den får INTE börja koka. 
Ta av från plattan och lägg i chokladbitarna. 
Rör ordentligt till allt är väl blandat och låt sedan svalna lite. 


Ställ in i kylen och låt det stå kallt i minst 6 timmar eller över natten. 

Vispa sedan upp fluffet med elvisp till önskad konsistens. 


Glasskräm får du genom att blanda vispgrädde och vaniljkräm lika delar. 

Recept 
Räcker till 1 lager (stor tårtbotten 24 cm.)  

2 dl vispgrädde 
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver

Vispa grädden.
Vispa marsanpulver med mjölk. 

Rör ner  den vispade grädden  i  vaniljkrämen och blanda väl. 
Nu har du en god glasskräm redo att användas. 


Smörkräm 
Så här gjorde jag.

500 g rumstempererat smör 
8 dl florsocker 
100 g philadelphia ost 
2 msk mjölk 
2 msk vaniljsocker. 

Lägg smöret i en bunke och vispa länge, minst 10-15 minuter. Smöret ska bli mycket ljusare och och fluffigare. 
Tillsätt sedan färskosten  och fortsätt vispa ytterligare ett par minuter. 

Tillsätt florsocker och vispa vidare ca 5 minuter till. Tillsätt vaniljsockret, och tillsist mjölken. 
Fortsätt vispa tills allt är väl blandat. 
Det blir en del vispande när man vill ha en fluffig smörkräm.


Montering. 
Jag använde wiltons rosa, och gröna pastafärg till dekorationerna. 

Jag använde wiltons 2 D tyll till dem stora roserna och wiltons 225 tyll till dem små rosorna. 
Jag använde wiltons 67 tyll till bladen. 

Har du brottom som jag brukar ha vilket inte är det bästa alternativet så kan du göra så här. 
Annars är det bäst att fylla tårtan dagen innan och spackla den dagen efter. Så att tårtan hinner gotta till sig över natten. 

Bred den ena tårtbotten med glasskräm.
Lägg på nästa botten och bred med chokladfluff. 
Lägg på sista botten och spackla ett tunt lager smörkräm över hela tårtan. 
Ställ in i kylen en liten stund. 

Färga in en mindre del av smörkrämen i rosa och en liten skål med grön. 

Spritsa på den rosa färgen från botten och så högt upp som du vill ha den. 
Spritsa sen på den oförgade smörkrämen. 

Det bästa är om man spritsar med rund tyll och vågrätt runt hela tårtan. 
Men man kan också spackla på dem olika färgerna. 
Jag hade lite bråttom och spritsade  lodrätt och med tyllen som fanns närmast till hands.. Aj aj 😁 men det gick bra det med. 


Ta fram gott om hushållspapper, en stor spatel, en tallrik och ett stort glas med hett vatten. 

Doppa spateln i det varma vattnet och torka av den. 
För sedan spatel längst sidorna samtidigt som du snurrar tårtan och släta ut smörkrämen. 
Dra av den överflödiga smörkrämen på tallriken, torka av spateln och doppa den i vatten igen. 
Gör så tills du får en någorlunda jämn och fin yta. 
(Tyvärr så var jag för inne i tårtan och glömde ta bilder på just den biten. 

Men det finns fullt med klipp på youtube som man kan se.

Den överflödiga smörkrämen på tallriken  la jag sen i spritspåsen och spritsade rosorna med. 
Lika så den lilla kanten längst ner på tårtan. 


Smaklig spis :) 


















Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: