Böngryta - Pasulj

Denna böngryta är en vanlig rätt på Balkan, ytterligare en rätt som har följt med mig från min barndom. 


En rätt som även mina stora barn lagar i sina hem idag. 
Den kan tillagas och serveras helt vegetarisk.
Men det är vanligt att man tillsätter, kallrökt sidfläsk, kallrökta revben eller några kryddiga korvar från balkan. 

Dem kallrökta revbenen och korvarna från balkan hittas i charkuteri.  
Annars går det bra med en annan sorts kryddstark korv och rökt sidfläsk som du skär i lite tjockare skivor. 

Har ni aldrig provat så tycker jag ni skall göra det. 
Hur gott som helst, speciellt en kall och grå höstdag.
Denna gången serverade jag  grytan med nybakat bröd, lite sallad, och fetaost bitar. 

Recept på min variant kommer här: 

Böngryta/ Pasulj. 

1 påse vita eller bruna bönor (jag använde vita ) 
3 st gul lök ( stora ) 
4 morötter
1-2 klyftor vitlök 
2 köttbuljong tärningar 
Salt 
Paprikapulver
Vegeta 
Peppar 
Lite mjöl till redning 
Kallrökt revben i bitar, kallrökt sifläsk eller krydd korvar från balkan. 

Blötlägg bönorna i en bunke över natten. Bunken ska vara rikligt fylld med vatten. 
Häll vatten och bönor i en stor kastrull.

När det börjar koka och skumma, silar du och sköljer bönorna, häller ut vattnet och fyller kastrullen med nytt vatten och kokar upp på nytt med bönor.
Silar sen ytterligare en gång till.
Sen fyller du kastrullen med bönor och vatten  på nytt och låter det börja koka på spisen.
Lägg i den mängd kallrökt revben,  sidfläsk eller kryddkorv du vill ha och låt grytan puttra i ca 1 1/2 timme. 
Fin hacka löken, hätta upp lite olja i stekpannan och bryn löken. När löken är färdig häller du över den i kastrullen med bönor. 
Skala och skär morötterna i lagom stora bitar och häll i dem i grytan en stund efter löken.
Fyll på med vatten om det behövs.
När grytan puttrat på ytterligare en timmes tid så kryddar du med salt, vegeta, peppar, och paprikapulver. Va försiktig och smaka av då köttet också ger sälta. 
Redning:
Ta fram stekpanna, hätta upp olja och bryn 2 msk vetemjöl i oljan, häll även i en tsk paprikapulver i redningen och rör om hela tiden. 
Ös  ner lite vätska från böngrytan rör runt och häll över redningen i kastrullen med böner. Vill du ha böngrytan ännu mustigare, gör du en liten redning till och häller i. Rör runt och smaka av. Tillsätt peppar och salt och kryddor om det behövs.
Stäng av värmen på spisen, låt grytan dra in alla smaker en stund innan servering.

Smaklig spis :)



1 Anonym skriven

Kan man göra det på färdigkokt bönor?

Svar: Denna varianten har jag själv aldrig gjort på fördigkokta bönor, men jag ser inget hinder. Så länge man förbereder vätskan och sätter bönorna mot slutet annars blir det bara mos. ( överkokta)
snilleskök.se

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: