Muckalica är en mustig och smakrik kött och grönsaks röra från Serbien.
Muckalica görs i många olika varianter.
Det sägs dock att en riktigt bra och originell muckalica görs med blandat grillat kött.
Kött av både fläsk och nöt.


Det går alldles utmärkt att göra röran på enbart fläsk, nöt eller fågel.
Jag har använt mig av både fläsk och nötkött.
Muckalica är även mer än utmärkt att göra om du har färdig grillat kött över från tidigare middag. 
Fräs ihop grönsakerna, släng i det grillade köttet och du har en jätte god gryta klar på nolltid. 

Ett gott lantbröd är nästan ett måste till denna rätt även jätte gott med lepinja ( brödet som man använder till cevapcici.
Knip av en bit av brödet och doppa brödbiten i röran. Mums ! 

Glöm inte att prova göra muckalica när du grillar nästa gång eller har över grillat kött från föregående middag. 
Just för att förhöja smakerna. 

Recept på min variant av muckalica kommer här. 

Muckalica 
500g fläsk kött -  ex grytbitar, ytterfile
500 g nöt kött - ex högrev, bog 
200 g bacon/sidfläsk (kan uteslutas) 
4 st gul lök ( stora) 
3 stora paprikor ( valfri färg, eller paprika mix) 
3-4 tomater ( du kan använd passerade tomater istället för eller hälften av varje. 
Jag använde 2 finhackade tomater och 250g passerade tomater. 
Salt
Peppar
2 tsk Paprikapulver - stark om man vill ha hetta) (jag använde 1tsk av varje) 
Rapsolja till tillredningen
Persilja hackad 

Hätta upp rikligt med rapsolja i en kastrull, bryn köttet och krydda med lite salt, peppar. 
Lägg sedan köttet åt sidan i ett fat.


Stek sedan löken och  låt den fräsa på ordentligt. Tillsätt lite vatten och fräs ytterligare en stund. 



Tillsätt paprikorna när löken har mjuknat och bryn ytterligare en stund. Tillsätt  tomaterna/ passerade tomater och köttet. 


Krydda med paprika pulver, helst stark men det går alldeles utmärkt med mild också ( efter smak och tycke.
Låt det sedan puttra en liten stund under lock på svag värme.
Servera med ett riktigt gott lantbröd och njut ! Underbart !