Mustig Gulasch

Hösten är här med blåsiga gråa dagar, kalla kvällar och nätter och sen har vi dem underbara höstdagarna då solen värmer och alla höstens färger glimmar i olika nyanser. Helt underbart. 

För några år sedan stuvade jag in barnen i bilen på höstlovet och bilade söderut genom Europa själv  med dem. 
Under resansgång var jag helt tagen av naturens färgspektakel. Jag hade aldrig sett något så vackert och så många färger samtidigt. Helt magiskt. 

Om jag tänker på höst och mat då är det bara mustiga grytor och åter grytor som klingar i huvudet. 
Jag älskar grytor i alla dess former. 


Idag blev det en gulasch hemma hos oss. Och denna gången valde jag att använda fläskkött och inte nöt. 

Till mina  knattar serverade jag pasta med köttet och såsen från gulaschen eftersom dem inte tycker om kokta grönsaker och mustiga grytor. 
Då gick det bra att äta. 
Hoppas dem kommer förstå hur gott det är med kokta grönsaker när dem blir större. 

Recept på min gulasch kommer här. 

Gulasch
Ca 600/700 g fläskkött ( jag anväde ytterfile) går givetvis bara att byta ut till nötkött.
3 gula lökar
2 vitlökar
2 stora morötter
2  röda paprikor ( trevligt även med paprika mix) 
Salt  efter behag
Peppar efter behag
Vegeta ( all krydda från balkan) 
Kummin ( lite) 
Paprika pulver  ca 3 tsk
Stark paprika pulver ca 1 tsk. ( tycker du om hetta så tillsätt mer.
Tomatpure ca 4-5 msk
2 msk vetemjöl 
Soja 
Olja till stekning


Tärna köttet i ca 2 cm stora bitar.
Tärna löken och skiva morötter och paprika i bitar. 
Skala potatis och skiva upp i större bitar. 
Hätta upp olja i en stekpanna. 
Bryn köttet tills det börjar få färg på ytan och ställ sedan åt sidan.


Ta fram en större kastrull.

Häll rapsolja och lägg i löken.
Fräs löken en stund och tillsätt sedan vitlöken. Rör runt då och då. 
Tillsätt köttet som du har brynt och låt fräsa en liten stund. 
Tillsätt sedan paprikan och morötterna och fräs ytterligare en stund och fortsätt att röra runt.

Tillsätt nu kryddorna och rör runt.
Tillsätt tomatpure  och vetemjöl.
Rör runt ordentligt och tillsett sedan ca 10 dl vatten. 
Sänk värmen på spisen, sätt lock på kastrullen och låt grytan puttra ca 1 timme.

Rör runt då och då och tillsätt vatten om det behövs.

Rör sedan ner potatisen, tillsätt ytterligare vatten om det behövs och vill du ha en lite djupare färg på din gulasch tillsätt då en liten skvätt soja. Låt sedan puttra ytterligare 20-30 minuter. 
Servera med ett gott lantbröd. 
Smaklig spis. 









Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: