Fetaost fyllda smördegskuddar -Pogacice

Det var någon som taggade någon i ett gammalt inlägg som jag hade gjort för snart ett år sedan. 
Fick även då frågan på receptet till dessa fetaost fyllda smördegs kuddarna. 


Snabba smördegs kuddar ?!
Ja inte är dem så snabba då degen är hemmagjord. 
Men snabba i bemärkelsen att man inte sätter degen i kylen mellan varven. 
Jätte goda och väldigt vanliga på Balkan. 

Helt klart godast när dem är ny gräddade och varma tycker jag.

Goda att äta bara så eller att ha som tilltugg på buffe bord. 

Jag ska försöka förklara tillvägagångssättet så gott det går.

Börjar med receptet.

1 pkt jäst (50g) 
3 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 dl raps olja
Ca 250 g smör
Ca 1 kg vetemjöl
Ca 400/500g  smulad fetaost-vitost  

Häll fingervarm mjölk, ljummet vatten Och socker i en bunke.
Smula ner jästen och rör runt tills jästen har löst upp sig. 
Häll i hälften av mjölet, salt och nästan all olja.  ( lämna kvar ca 2-3 msk olja till senare skede.) 
Lägg sedan i 2 stora msk av den smulade osten och rör runt.

Tillsätt nu lite vetemjöl i taget och arbeta upp en smidig deg som släpper i kanterna. 
Ta ut degen på mjölat bakbord, tillsätt den  resterande oljan  och knåda lite till. Tillsätt lite vetemjöl om det behövs.
Degen skall nu vara mjuk och slät. 
Lägg tillbaka degen i bunken.
Täck sedan med bakduk och låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. 

Ta ut degen på mjölat underlag, knåda igenom den kavla ut en  stor rektangel som är ca en cm tjock.  
Riv smör över halva ytan och vik sedan den andra halvan över smöret. 

Riv smör på halva av den dubbel vikta degen,  vik sedan den andra halvan över. 
Snitta sedan kanterna som har blivit vikta  med kniv. 
Strö över lite vetemjöl och vänd sedan
på degen så du har den mjölade sidan underst. 
Strö även lite vetemjöl på ytan nu. 
Tryck ut degen med händerna lite och kavla sedan ut den till en stor rektangel igen. 
Nu ska du vika degen i tre bitar. 
Alltså vik in den ena lång ändan till mitten och vik den andra biten över.


Vik nu även den 👆 biten i tre delar. Så att den ser ut så här
👇


Snitta sedan med kniv i alla sidorna där degen är vikt. 
👆 den kanten       Och den kanten 👆

Strö lite vetemjöl på ytan.
Vänd sedan på degen. 

Eftersom degen är tjock nu så tryck ut den med kavelen, surra på den och fortsätt trycka ut den med kaveln.
Vänd sedan och tryck ut den lite till med hjälp kaveln. 

Kavla ut degen till en rektangel. 
Smula feta ost över halva degen. 


Vik sedan den andra halvan över. 
Skär  degen lodrätt i lagom stora remsor. 
Skär sedan  vågrätt så att du får lagom stora bitar. 
Lägg bitarna på en plåt som är smord eller på bakplåtspapper. 
Pensla bitarna med lite uppvispat ägg. Strö lite sesamfrön över ( inget måste) 
Grädda sedan i mitten av ugnen ca 15-20 minuter tills smördegs kuddarna har fått en fin färg på ytan. 

Hoppas jag har förklarat på ett någorlunda begripligt sätt. 

Smaklig spis. 



 








Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: