Snabb pepparkaksdeg som inte behöver vila.

Ni vet när man ska baka något och man inte orkar vänta.
Sådan är jag allt för ofta. 
Nu blev jag och barnen sugna på att baka hemmagjorda pepparkakor från grunden, men jag orkade inte vänta till i morgon. 


Då går det bra att tjuvstarta med denna snabba varianten tänkte jag och plus att  min eftermiddag är räddad då killarna älskar att baka och hjälpa till. 


Känner du någongång som jag, prova då med denna varianten. 


Receptet som jag hittade på nätet och följde  kommer här.
Dock ändrade jag lite här och där. 

5 dl socker
1 1/2 dl  ljus sirap
1 1/2 dl vatten
250 gram smör
1msk kanel    ( jag använde ca 1 1/2 msk, börja med en och smaka av) 
1 msk ingefära
4 msk nejlika    (Jag använde 2 msk) 
1/2 msk kardemumma. ( jag använde ny stött och tillsatte på eget initiativ stod inte i receptet) 
1 msk bikarbonat
Ca 1 kg vetemjöl. ( jag använde ca 14 dl vetemjöl. 


Ta fram en kastrull.
Häll alla ingredienser i kastrullen förutom mjöl, bikarbonat och smör. ( I receptet skulle även bikarbonat hällas i kastrullen men jag valde att blanda det med mjölet) 
Koka sedan upp. 
När det börjar koka sänker du värmen och lägger i smöret.
Rör runt till smöret har löst upp sig. 
Ta av från plattan. 
Blanda ca 10 dl vetemjöl och bikarbonat. 
Häll sedan smeten i en bunke och låt svalna lite om du inte vill baka i väldigt varm deg. 
Jag körde på direkt. 

Häll ca 10 dl vetemjöl och börja arbeta upp en deg. ( la den sedan i bakmaskinen och avslutade där) 
Häll därefter i ca 1 dl vetemjöl i taget tills du får en smidig deg som släpper kanterna.  Jag använde totalt ca 14 dl mjöl. 


Kavla sedan ut, forma efter tycke och lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda  på 200 grader i förvärmd ugn ca 4-5 min eller tills dem börjar bli gyllenbruna på ytan. (
Beror på storleken. 
Dem stora gräddar du tills dem börjar bli gyllenbruna. 
Låt svalna och ät. 








Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: