I år har jag gjort något som jag aldrig gjort förut. 
Jag har trampat över mina traditioner. 
Har aldrig någonsin bakat lussebullar så tidigt. 
Det är inte ens första advent ! 
 
Mina lussebullar brukar vanligtvis stå färdiga till lucia. 
Denna gången har jag inte kunnat motså frestelsen av alla bilder på lussebullar, snurror, flätor,kransar, katter osv. 
Så det fick bli en omgång. 
 

Mina killar var för härliga när dem kom hem. 
Det första dem sa var :
- har du bakat lussebullar mamma!? 
Men dem kommer ju bli gamla till lucia, kan vi äta dem nu istället!  
Haha. 
Ja, så kan det också gå. 
 
Dem blev så goda. 
Dessa är vaniljfyllda och ljuvliga. 
 
 
Lussebullar/lussekatter. 
 
Ca 35-40 st
 
1 pkt jäst 50g
200 gram rumstempererat smör
2ägg
2 dl socker. 
1 tsk salt
3/4 tsk kardemumma
2 påsar saffran
5 dl fingervarm mjölk
14+1 dl vetemjöl ( jag använde special) 
 
Fyllning med mandelmassa : 
 
200g  mandelmassa
100 rumstempererat smör
1-2 msk vaniljsocker
riv mandelmassan och vispa ihop med övriga ingredienser. 
 
Alternativ:
 
Fyllning - vanilj
 
200g  smör 
2 dl socker 
3 msk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser 
 
Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten. Vispa ihop. 
 
Gör så här: 
 
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken så att den är ljummen och häll i saffranspåsarna i mjölken. Blanda väl. 
 
Tillsätt mjölken  och rör tills jästen är upplöst. 
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. 
Börja arbeta upp en deg. 
Klicka till sist i smöret och  fortsätt arbeta upp degen tills den  släpper kanterna. 
Strö på lite vetemjöl mot slutet. 
Täck med bakduk/plast och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
 
Ta ut på lätt mjölat bakbord och knåda igenom degen. 
 
Dela degen i 2.
Kavla ut en rektangel. 
 

Bred på ett  lager fyllningen på halva längden.
 


Och rulla sedan ihop till mitten. 
 

Vänd på degen nu, så att du har den in rullade halvan underst.



Bred fyllning på den biten som är kvar och rulla ihop den mot mitten. 
 


 
Skär nu ca 1 1/2 -2 cm tjocka bitar längst hela längden.
 
 
Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper. 
 
Låt jäsa ytterligare ca 20-30 minuter
 
 
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter på 225 graders värme. 
Tills bullarna får en gyllenbrun färg på ytan. 
Ta ut och pensla direkt med ägg.
 
Låt svalna och njut ! 
 
Smaklig spis :) 
 
 


Smaklig spis.