Cevapcici med  kryddstekt potatis, ajvar, lök och hemmagjord pizzasallad. 
Traditions enligt brukar cevapcici serveras med ett bröd som heter sumun/lepinja men idag blev det med stekt potatis hemma hos oss. 
Cevapcici har följt med mig genom åren, och är en ständigt återkommande favorit rätt. 
Det är en rätt jag aldrig kommer att tröttna på. 
 
Idag finns det stort utbud på halvfabrikat som är väldigt goda.
Det finns även färdig kryddblandning just till cevapcici som man kan köpa i välsorterade affärer och bara tillsätta i sin färs. 
Har man inte tid att göra egna så är det ett utmärkt alternativ. Gott är det också. 
Det finns varierande  recept, med lök, utan lök, med vegeta utan osv. 
Mitt optimala tips är att göra cevapcici på kalvfärs.
 
Cevapcici : 

Ca 500g nötfärs
Ca 500g kalvfärs eller lammfärs - kan bytas mot nötfärs
4 vitlöksklyftor eller mängd efter tycke
Salt 
Peppar
Ca 1 -1 1/2 dl mineralvatten. ( börja med 1 dl) 
I tsk bikarbonat. 
Krydda efter tycke.

Gör så här : 
Riv vitlöken 
Blanda alla ingredienser väl.
Plasta in bunken och låt köttet vila ett par timmar i kylen, gärna över natten för att dra åt sig mer smak. 
Forma avlånga hjärpar. 
Hätta upp olja i en stekpanna och stek på medel värme tills dina cevapcici har fått en fin färg på ytan. 
Grillade cevapcici är delikata. 
 
Kryddig potatis
Gör så här : 
Förkoka potatisen
Skiva, och stek den på hög värme. 
Krydda med vegeta, grillkrydda och lite peppar. 
Ringla tillsist på lite soya och slunga runt potatisen innan servering. 
 
Pizzasallad:
Strimlad vitkål
Salt
En kapsyl ättikssprit ( kapsylen på flaskan ) 
Oregano 
Pizzakrydda
Olja 
Gör så här : 
Strimla vitkål, salta, krydda, ringla sedan över olja och ättiksspriten. 
Rör runt ordentligt och smaka av. 
Tillsätt mer sälta, syra eller krydda om det behövs. 
Låt gärna pizza salladen dra en stund innan servering. 
 
Smaklig spis :)