Jag fick göra en liten släng kolor till.
Då min kolagömma hade krymt märktbart under dagarna som har gått ! 
Jag som trodde jag hade gömt mina kolor väl. 
Men nej ! Mina ungdomar och små troll hittar allt. 
Det blev smörkola med nötter och chokladkola denna omgång.

Chokladkolan har jag lagt in i ett eget inlägg. 


Här kommer lite  bra information om kola. 

Vid 120-125 C är kola smeten lagom kokt.

Vid 140-145 C får man hårda kolor med lite segt mitt. 

Vid 165 C är smeten karamellfast. 

Recept som jag använde mig av kommer här.   
Ca 25-30 st. 


100g smör
1 dl ljus sirap 
3 dl socker 
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker


Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka på medel värme till 122-123 grader. Eller gör kulpruvet. 

Jag gjorde kulprovet ca 25 minuter efter det hade börjat koka.
Fick sedan koka ytterligare en liten stund, ca 5 minuter.


Lägg bakplåtspapper i en mindre form. 
Min form var ca 14x18 cm
Häll sedan kola smeten i formen och strö lite hackade hasselnötter på ytan om du vill göra som jag. Annars kan du hälla hasselnötterna i smeten och rör om innan du häller smeten i formen. 
Låt stelna.

Skär sedan i bitar och slå in i cellofan, bakplåtspapper eller gör som jag gjorde med vissa. 
Jag använde mig av mina muffinsformar som jag hade hemma. 
La i kolabiten, vek muffinsformen runt kola biten och snurrade in ändarna. 
Praktiskt, billigt och fint. 


Smaklig spis :)