Jag fick göra en liten släng kolor till.
Då min kolagömma hade krymt märktbart under dagarna som har gått !
Jag som trodde jag hade gömt mina kolor väl.
Men nej ! Mina ungdomar och små troll hittar allt.
Det blev smörkola med nötter och chokladkola denna omgång.
Chokladkolan har jag lagt in i ett eget inlägg.
Här kommer lite bra information om kola.
Vid 120-125 C är kola smeten lagom kokt.
Vid 140-145 C får man hårda kolor med lite segt mitt.
Vid 165 C är smeten karamellfast.
Recept som jag använde mig av kommer här.
Ca 25-30 st.
100g smör
1 dl ljus sirap
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka på medel värme till 122-123 grader. Eller gör kulpruvet.
Jag gjorde kulprovet ca 25 minuter efter det hade börjat koka.
Fick sedan koka ytterligare en liten stund, ca 5 minuter.
Lägg bakplåtspapper i en mindre form.
Min form var ca 14x18 cm
Häll sedan kola smeten i formen och strö lite hackade hasselnötter på ytan om du vill göra som jag. Annars kan du hälla hasselnötterna i smeten och rör om innan du häller smeten i formen.
Låt stelna.
Skär sedan i bitar och slå in i cellofan, bakplåtspapper eller gör som jag gjorde med vissa.
Jag använde mig av mina muffinsformar som jag hade hemma.
La i kolabiten, vek muffinsformen runt kola biten och snurrade in ändarna.
Praktiskt, billigt och fint.
Smaklig spis :)