Igår så blev jag inspirerad av en vän som hade bakat vackra solskensbullar. 
 
Jag visste direkt vad jag skulle baka här näst. 
Det blev inga solskenbullar men det blev en julig variant av dem.
Bakade saffransbullar och fyllde dem med mandelmassa. 
 

Den ända skillnaden är att jag la i saffran i degen och fyllde dem med mandelmassa smet. 
 
Så gott ! 
 
Receptet på bullarna är från " Tidningen Hembakat " dock har jag tillsatt saffran och använt lite mer smör i mina. 
 
 
Recept.   Ca 25 stycken 
 
1 pkt jäst - 50 g 
2 pkt saffran - a 0,5 g 
2 tsk nystött kardemumma 
1 tsk salt
1 dl socker
5 dl mjölk
200 g rumstempererat smör
Ca 12-13 dl vetemjöl
 
 
Fyllning 
200 g mandelmassa
75 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Blanda allt till en smet. 
 
Häll i ca 11 dl mjöl i en bunke.
Häll i socker, salt, kardemmumma och klicka ner de rumstempererade smöret.
Smula ner jästen över de andra ingredienserna.  
Värm mjölken så att den är fingervarm.
Rör ner saffranspåsarna i mjölken och blanda väl. 
Häll sedan ner mjölken i bunken och arbeta upp en smidig deg.
Tillsätt nu lite mjöl i taget tills degen släpper kanterna. 
 
Låt sedan jäsa till dubbel storlek. ( ca 30-40 minuter) 
 
Lägg upp degen på lätt mjölat underlag och knåda igenom den lite. 
Dela degen i 3 delar. 
 
Rulla ut varje del i avlånga längder.
Dela längderna i jämn stora bitar. 
 
Mina bullar vägde ca 55 g st och jag fick ut 27 stycken. 
 
Ta en bit och rulla till en slät boll. 
 
Lägg  bollarna på en ugnsplåt med pakplåtspapper. 
Låt  jäsa under duk ca 30 minuter. 
 
Under tiden gör du 
Mandelmassa fyllningen. 
 
När bullarna har jäst färdigt:
 
Gör en grop i mitten av bullen med hjälp av tummen. 
 
 
Lägg mandelmassasmeten i en spritspåse.
Fyll gropen med smeten. 
 


Låt bullarna vila ca 10 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. 
 
Grädda bullarna sedan 6-8 minuter i mitten av ugnen. 
 
Ta ut och låt svalna. 
Smält smör och pensla bullarna när dem har svalnat. 
Doppa och rulla  bullarna i socker därefter. 
 


 
Ät och njut !