Cufte  är vanligt förekommande biffar över hela Balkan. 
Ofta serveras dem i tomatsås men idag valde jag att fylla dem och 
servera med kryddig stekt potatis, ajvardipp och en syrlig  sallad. 


Mums ! 

Det var väldigt länge sedan jag gjorde dessa biffarna här hemma. 

Det är så mycket nytänk  och nya ideer jag vill prova så att biffarna har kommit i skymundan. 
Brukar oftast inte välja att fylla  dem utan bara steka dem som dem är.


Recept på biffarna kommer här.
Ca 10 -12 stycken 
500 g blandfärs  ( eller valfri färs) 
1 gul lök ( finhackad) 
2 vitlöksklyftor ( finhackade eller rivna) 
1 ägg 
1/2 dl ströbröd
1 tsk vegeta  
1 tsk paprikapulver  ( " aleva  paprika" ) 
Salt 
Peppar 
Gärna en skvätt wishy vatten i smeten om möjligt, inget måste. 
1 mozzarela bit  125g  ( tärnad i kuber) 
( krydda gärna efter behag, jag brukar höfta i kryddorna ) 

Så här ser aleva paprika och vegeta ut 👇👇👇och är riktigt bra paprika pulver och grönsakskrydda från Balkan.
Brukar finnas i välsorterade matbutiker, annars finns dem med all säkerhet i dem utländska affärerna. 



Ta fram en bunke.
Lägg i köttfärsen och alla andra ingredienser. 
Knåda ihop till en jämn smet. 

Plasta gärna in smeten och låt den vila i kylskåpet ett tag. 
Det är inget måste, du kan även förbereda och steka direkt. Mest så att smakera hinner sätta sig lite. 

Tips ! Skvätt ner handen med lite vatten innan du rullar, blir lättare då. 

Rulla sedan som en stor köttbulle.
Tryck i en mozzarella kub i bullen.
Nyp ihop och rulla den fin igen. 


Platta sen ut färsen så den ser ut som en biff. 


Stek på medel värme tills biffarna har fått en fin brun stekyta. 

Potatisen klyftade jag och stekte i stekpannan. 
Kryddade med salt, peppar och grillkrydda innan dem blev färdiga. 

Ajvardipp gjorde jag med 👇


Ajvar finns nu mera i alla välsorterade matbutiker.  Finns även mild och stark. 

2 dl ajvar  ( jag använde mild, tycker du om hetta ta den starka ) 
1 dl crème fraîche 
( rör ihop) 

Salladen 
Klyftad tomat 3 st
Gurka 1 mindre 
Hackad/ skivad lök. 2 st
Rapsolja
Ättiskssprit (går jätte bra med vinäger med.) 

Skiva grönsakerna.
Ringla över rapsolja
Strö salt efter tycke 
Och lägg i en kapsyl ( ättiksspits kapsylen på flaskan ) 
Blanda väl och smaka av. Tillsätt mer salt eller syra om det behövs.

Smaklig spis :)