Jag som tyckte jag var färdig med kola satsen för i år, men det smög sig! 

Jag skyller på ugdomarna här hemma. 
Men samtidigt så för jag se det som ett lyckat resultat då dem har gått och nallat i kolaburken titt som tätt.
Det fenomenet smittade visst av sig på de mindre trollen med. 

Då fick det bli en liten omgång kola precis innan jul också. 


Det blev choklad kolor denna gången. 


Här kommer lite  bra information om kola. 

Vid 120-125 C är kola smeten lagom kokt.

Vid 140-145 C får man hårda kolor med lite segt mitt. 

Vid 165 C är smeten karamellfast. 

Recept som jag använde mig av kommer här.   
Ca 40-50 st. 

Recept
3 dl socker
3 dl grädde
50 gram smör
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl ljus sirap
0,5-0,7 dl kakao ( jag använde ca 0,7 dl)

Ta fram en tjockbottnad kastrull.
Lägg i alla ingredienser och koka upp.
När det börjar koka sänk värmen och låt småkoka tills kolan har fått en temperatur på ca 120- 125 grader ( med köks termometer) då är den färdig. 

Jag själv använde mig av kulprovet. 
Det gör du genom att : 
Ta fram ett glas kallt vatten. 
Klicka  ner en bit smet, ta upp smeten från glaset och rulla den i handen.
Går det att rulla en kula, då e smeten färdig. 

Från att det började koka tills jag tyckte kulprovet var godkänt gick det ca 25-30 minuter. Sen beror det på spis och kastrull också. 
Börja med ett kul prov efter 20 minuter och gör nytt en liten stund efter om det inte går att forma. 

Undertiden kolan småkokar:
Klä en mindre form. 
Min var ca 14x18 cm 

Häll sedan kola smeten i formen och låt stelna. Skiva  kolan vågrätt och därefter lodrätt i lagom stora bitar. 


Smaklig spis :)